Anvisning för lärdomsprovet: kandidatprogrammet i nutidskonstens historia och teori

Lärdomsprovets form och innehåll

Lärdomsprovet för konstkandidatexamen är en teoretisk eller tillämpad/materialbaserad avhandling som genomförs självständigt och enligt god vetenskaplig praxis. I lärdomsprovet visar studeranden sin lärdom inom samtidskonstens historia och teori genom att självständigt tillämpa innehåll och forskningsmetoder inom samtidskonstens område. I lärdomsprovet visar studeranden att hen behärskar branschens forskningsmässiga utgångspunkter, metoder, material och användning av källmaterial. Dessutom visar studeranden i lärdomsprovet god kommunikationsförmåga i anslutning till forskning i samtidskonst eller förmedlingsarbete.

Om det ingår en tillämpad materialbaserad del i lärdomsprovet samlas materialet in medan arbetet på lärdomsprovsseminariet pågår. Ämnet godkänns under lärdomsprovsseminariet för konstkandidatexamen under höstterminen.

Den rekommenderade omfattningen av lärdomsprovet är 15–25 textsidor (cirka 30 000–50 000 tecken). Lämplig omfattning beror på om materialdelen som tillämpas på lärdomsprovet ingår och dess omfattning.

Till lärdomsprovet bifogas en sammandrag på lärdomsprovets språk.

I regel genomförs lärdomsprovet ensam. I motiverade fall kan seminarieledaren godkänna att lärdomsprovet utarbetas i par eller grupp. Då ska vars och ens arbetsinsats tydligt visas i lärdomsprovet så att vars och ens andel kan bedömas som en egen prestation. I lärdomsprovet används ett etablerat akademiskt referenssystem.

Lärdomsprovet skrivs på finska eller svenska. Möjligheten att skriva lärdomsprovet på engelska avtalas separat på förhand med seminarieledaren.

Om den studerande har läs- och skrivsvårigheter eller någon annan begränsning som påverkar förmågan att lära och uttrycka sig, kan han eller hon be om ett läkarintyg eller diskutera om saken med läraren. På detta sätt kan man ta detta i beaktande när planen för lärdomsprovet godkänns och lärdomsprovet bedöms, och man kan vid behov ordna handledning som den studerande kan behöva.

Användning av bilder i lärdomsprovet

Alla bilder i lärdomsprovet ska förses med bilduppgifter och bildkälla.  Det är viktigt att anteckna bildernas uppgifter även om du har gjort de verk som finns på bilderna eller tagit fotografierna själv. Se till att du använder bilderna i enlighet med upphovsrätten. I lärdomsprovet kan bilderna användas friare än i kommersiella publikationer, men kontrollera de noggranna instruktionerna i ImagOA-guiden. Använd inte bilden om du inte är säker på att du har rätt att publicera den.

Närmare anvisningar finns i ImagOA-guiden:

Lärdomsprovsprocessen

Skrivandet och handledningen av lärdomsprovet sker på lärdomsprovsseminariet i samband med vilket arbetet också presenteras. Studeranden deltar i lärdomsprovsseminariet från och med hösten det tredje året. Seminariet inleds under höstterminen och avslutas i mars. Bearbetningen av lärdomsprovet sker processmässigt i samband med seminariet och måste därför färdigställas i sin helhet under seminariets gång.

På lärdomsprovsseminariet får du handledning och stöd i framskridandet av lärdomsprovsprocessen, i att definiera forskningsfrågor, i metodologiska frågor samt i arbetets övriga innehåll. Dessutom övar man vid seminariet på vetenskaplig kommunikations- och diskussionspraxis.

Vid lärdomsprovsseminariet godkänns också ämnet för kandidatavhandlingen och en plan för lärdomsprovet utarbetas. Seminarieledaren fungerar också som handledare för lärdomsprovet. Dessutom övar man på att opponera andra lärdomsprov under lärdomsprovsseminariet. Aktivt deltagande i seminariet, utarbetande av seminarieuppgifter och kollegial opponering av andras lärdomsprov är en förutsättning för att lärdomsprovsseminariets prestation ska godkännas.

Du kan ansöka om understöd av Bildkonstakademin för kostnader, till exempel bildanvändningsersättningar och upphovsrättsavgifter som är nödvändiga med tanke på avhandlingen. Närmare anvisningar ges i samband med lärdomsprovsseminariet.

Inlämning och granskning av lärdomsprovet

Tidtabellen för inlämning av lärdomsprovet meddelas vid lärdomsprovsseminariet.

Lärdomsprovet lämnas in i PDF/A-format som en enda fil (filens maximala storlek: 10MB) på Moodle-plattformen för lärdomsprovsseminariet på kandidatnivå. Filen ska innehålla hela lärdomsprovet, dvs.: Pärm, sammandrag, text, eventuella bild- och andra bilagor samt käll- och referensuppgifter.

När lärdomsprovets skriftliga del lämnas in för granskning ska studeranden också spara sitt arbete i publikationsarkivet Taju enligt bibliotekets anvisninga. Varje studerande ska göra detta även om de inte tillåter att lärdomsprovet publiceras på webben. Den version som sparas i Taju ska vara densamma som den version som returnerats för granskning.

Lärdomsproven presenteras och opponeras på lärdomsprovsseminariet. Vid presentationen opponeras lärdomsprovet av en eller två studerande som deltar i samma seminarium.

Ledaren för lärdomsprovsseminariet granskar lärdomsprovet tillsammans med en annan granskare. Lärdomsprovet bedöms med skalan godkänd-underkänd. I samband med granskningen godkänner lärdomsprovsseminariet ledare plagiatidentifieringen som gjorts med plagiatidentifieringssystemet Turnitin.

Lärdomsprovets utseende

På pärmbladet ska synas

  • den studerandes namn,
  • lärdomsprovets namn/rubrik,
  • läroinrättning (Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet) och dess logotyp,
  • att det är fråga om lärdomsprov för kandidatexamen i konst,
  • datum för inlämnande av lärdomsprovet.

Om du har problem med att ladda ner logotypen för Konstakademin, vänligen kontakta viestinta@uniarts.fi.

I början av lärdomsprovet ska dessutom tydligt framgå:

  • lärdomsprovets handledare och granskare,
  • om lärdomsprovets konstnärliga del har gjorts i samarbete, ska av den skriftliga delen även framgå hur arbetsprocessen har fördelats mellan upphovsmännen.

Godkännande av lärdomsprov, dess offentlighet, arkivering och registrering

När granskarna har lämnat in sitt vitsordsförslag till studietjänsten lämnas lärdomsprovet in för godkännande till prodekanen som ansvarar för undervisningen. Efter att vitsordet i lärdomsprovet har godkänts i sin helhet meddelar studietjänsterna studeranden om vitsordet.

Om den ena eller båda granskarna föreslår ett underkänt vitsord kan studeranden antingen 1) be att bedömningen av lärdomsprovet avbryts och be handledande läraren om tilläggsanvisningar för komplettering av lärdomsprovet eller 2) fortsätta processen och ge bemötandet till godkännaren av lärdomsprovet. Om granskarnas vitsordsförslag inte stämmer överens, begär beslutsfattaren en tredje bedömning av en utomstående granskare.

Om bedömningen av lärdomsprovet avbryts kan du korrigera ditt lärdomsprov enligt den ansvariga lärarens anvisningar och lämna in det korrigerade lärdomsprovet på nytt för granskning. En ny granskning inleds först när din egen ansvariga lärare har gett tillstånd till det.

Om du är missnöjd med bedömningen av ditt lärdomsprov kan du skriftligen begära omprövning av den som fattade beslutet inom 14 dagar från det att du fått del av beslutet. Om du är missnöjd med ett beslut som fattats med anledning av en begäran om omprövning kan du föra ärendet till Konstuniversitetets examensnämnd för behandling inom 14 dagar från det att du har fått del av beslutet.

Det elektroniska lärdomsprovet förvaras i Bildkonstakademins studietjänster enligt den gällande definitionen av förvaringstiden, varefter det överförs till Konstuniversitetets arkiv. Eftersom lärdomsproven är offentliga kan de inte innehålla material som inte kan publiceras av upphovsrättsliga skäl. I Publikationsarkivet Taju kan man läsa lärdomsprov antingen öppet på webben eller på den slutna sidan dit man endast kommer via bibliotekets datorer.

Mer information om upphovsrätten finns i Studerandens Uniarts och i studerandeavtalet som varje studerande får för underskrift i början av sina studier.

Lärdomsprovets studiepoäng införs i studieprestationsregistret efter att det har godkänts i sin helhet. Enligt Konstuniversitetets utbildningsstadga är studieprestationerna i kraft i högst tio år, under vilken tid de kan inkluderas i examen.