Ansök om studentbostad

Information om alternativ för studentbostäder och om studierabatt i kollektivtrafiken

Ansök i god tid

Det är viktigt att söka bostad så fort du har blivit antagen. Det kommer in väldigt många ansökningar om studentbostäder i början av höstterminen och bostadsstiftelserna är överbelastade.

Vi rekommenderar att du söker bostad genom flera olika kanaler samtidigt, men kom ihåg att ta bort onödiga ansökningar när du har hittat en bostad. När du erbjuds en bostad, vänta inte på ett annat erbjudande om bostaden motsvarar det du söker.

Det är mycket lättare att hitta en lägenhet om du är villig att bo utanför centrum och campusområdet. Kom ihåg att det är enkelt att resa runt Helsingfors: kollektivtrafiken är bland de bästa i Europa.

Alternativa studentbostäder

Vi rekommenderar följande möjligheter till studentbostäder:

HOAS – Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse

HOAS erbjuder rum i kollektivlägenheter och enrummare.

Sibelius-Akademins studentbostadsstiftelse, Clavis

Clavis är ett litet studenthem som endast är avsett för studerande vid Sibelius-Akademin. Både examensstuderande och utbytesstudenter kan ansöka om ett rum i Clavis.

Andra bostadswebbplatser

Tillfällig logi

Om du behöver tillfällig logi när du anländer till Helsingforsregionen och innan du får flytta in i din fasta bostad finns det ett antal tillgängliga hostell. Du hittar en omfattande lista över hostell på Hostelworld.com. Även Airbnb-bostäder finns i Helsingfors.

Höga hyror

Hyresnivån är hög (ca 600–800 € for en enrummare i Helsingfors) och det råder brist på studentbostäder i regionen. Rummen i studentbostadssystemet kostar 300–550 €/månad. Du ska inte anta att du kan hitta något billigare när du anländer.

Observera att universitetet tyvärr inte kan hjälpa dig med att ordna ditt boende.

Flyttanmälan och adressförändring (för studerande som kommer från Finland)

Om du flyttar permanent till en annan ort ska du göra en flyttanmälan för att få din post till rätt adress och för att uppdatera dina uppgifter i befolkningsregistret. Efter att du gjort anmälan förmedlar systemet dina adressuppgifter automatiskt till olika myndigheter, bl.a. till FPA och skatteförvaltningen. Enklast gör du flyttanmälan på nätet www.posti.fi/flyttanmalan, men du kan också göra flyttanmälan med en blankett som fås hos posten eller magistraten.

Om du skickar in din flyttanmälan till Posten kommer uppgifterna inte att överföras till Konstuniversitetets studentregister, så informera även universitetet om din aktuella adress. Det enklaste sättet är att göra det är i Peppi.