Stipendier till Bildkonstakademins studerande från Konstuniversitetets stödstiftelse

Man kan söka stipendium för bildande av studierelaterade internationella och inhemska nätverk eller för konstnärlig verksamhet.

Nästa stipendieansökan för studeranden ordnas 4.12.2023–22.1.2024. Ansökan stängs måndag 22.1 kl. 16.00 finsk tid och ansökningar som inkommit därefter behandlas inte. Ansökan görs i webbtjänsten. Länken till tjänsten hittar du längre ned på den här sidan. Konstuniversitetets stödstiftelses styrelse beslutar om beviljade stipendier i februari-mars 2024. Alla sökande meddelas om beslutet per e-post.

Bekanta dig noggrant med ansökningsanvisningarna nedan!

Vem kan ansöka om stipendium?

Studeranden ska vara närvarande som grundexamensstuderande. Studerande som framskrider inom den utsatta studietiden och studerande som inte tidigare har fått stipendium prioriteras. För andra ska stipendiet främja slutförandet av studier. Man kan ansöka om stipendium som enskild person eller som arbetslag.

Doktorandstuderanden kan inte ansöka om detta stipendium.

För vilket ändamål kan man ansöka om stipendium?

För bildande av studierelaterade internationella och inhemska nätverk eller för konstnärlig verksamhet. I regel för ändamål kopplade till studier inom kandidat- och magisterskedet.

Man kan ansöka om stipendium bl.a. för följande kostnader ifall Bildkonstakademin eller Konstuniversitetet inte stöder dem på annat sätt:

  • deltagande i kurser, studier eller konstnärligt arbete utanför Konstuniversitetet (i Finland eller utomlands)
  • rese- och inkvarteringskostnader, om resan har ett nära samband med studierna. Resan kan rikta sig t.ex. till ett residens, en festival eller en utställning dit den studerande har bjudits in. Självständiga studieresor eller studieresor/besök stöds inte.
  • Produktions- och material-kostnader för konstnärligt arbete
  • utomstående aktörers/assistenters arvoden, om den sökande ansvarar för arbetsgivarskyldigheterna såsom förskottsinnehållning och bikostnader
  • inköpstjänster (jobbet kan köpas som fakturering)

För vilket ändamål beviljas inte stipendier?

Stöd beviljas inte för följande kostnader:

  • dagtraktamenten eller måltidskostnader
  • den sökandes egen lön eller personliga arbetsstipendium
  • allmänna levnadskostnader
  • Studier utomlands med Erasmus+ eller Nordplus/KUNO-stipendium
  • arbetspraktik som redan stöds med Bildkonstakademins egna medel eller med Erasmus- eller Nordplus/KUNO-stipendium
  • anskaffning av utrustning eller arbetsredskap
  • hyror för gallerier eller utställningslokaler
  • kostnader som kan täckas med material- eller lärdomsprovsstipendier
  • kostnader för kandidatens lärdomsprov eller kandidatutställningen.
  • kostnader som uppkommer efter examen.

För vilken tid kan man ansöka om stipendium?

Stipendium kan sökas två gånger om året:

27.11.2023–22.1.2024

26.8–20.9.2024

Användningstiden för stipendiet är till utgången av det år som följer på beviljandet, dvs. fram till utgången av 2025 under den här ansökningsrundan. Man kan inte ansöka om stipendium för ett objekt som har genomförts före stipendiebeslutet. Stipendiet återgår till fonden vid utgången av året då det beviljades, om stipendiaten inte fram till dess har meddelat sina inbetalningsuppgifter. Därefter är det inte längre möjligt att lyfta stipendiet i fråga.

Hurdan är en bra ansökan?

Motivera din ansökan noggrant och berätta hur stipendiets användningsändamål är kopplat till dina studier (till exempel konstnärligt arbete eller utveckling som konstnär). Presentera bilagorna till din ansökan tydligt, inklusive det visuella materialet. Bifoga inte en portfölj eller CV om de understöder inte ansökan.

Hur stort stipendium kan jag ansöka om?

Storleken på stipendiet är behovsprövat och beror på det belopp för stipendierna som stödstiftelsens styrelse årligen beslutar om. I genomsnitt beviljas cirka 100–1 000 euro i stipendier.

Stipendium eller lön?

Stipendiaten kan använda sitt stipendium för att anställa hjälparbetskraft, dock inte för egna lönekostnader. Observera att om du ansöker om stipendium för arvoden ansvarar du själv för de sedvanliga arbetsgivarskyldigheterna, såsom förskottsinnehållningar och bikostnader. Stödstiftelsen eller Bildkonstakademin ger inte rådgivning om betalning av arbetsgivarskyldigheter, utan de ska man själv ta reda på.

Betalas skatt på stipendiet?

På stipendiet betalas i regel ingen inkomstskatt. Konstuniversitetets stödstiftelse är en privat stiftelse, vilket innebär att de sammanlagda beviljade stipendierna är skattefria fram till statens årliga konstnärsstipendium (25 547,52 euro år 2023).

Stödstiftelsen anmäler stipendierna till Skatteförvaltningen om stipendiets storlek är minst 1 000 euro. Uppgifterna syns i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Stipendierna utgör inkomst för det skatteår då de betalas ut.

När stipendiet har beviljats en arbetsgrupp, syns det i allmänhet endast på den förhandsifyllda skattedeklarationen för den sökande. Då meddelar arbetsgruppens medlemmar själva skattemyndigheten om stipendiet.

Läs mer om beskattning av stipendier här

Vad händer efter ansökningstiden?

Ett bifall begärs om ansökningen av professorn i utbildnings- eller magisterprogrammet i fråga.

Stödstiftelsens ombudsman bedömer ansökningshelheten i förhållande till den fördelningsmån för placeringarna som styrelsen årligen beslutar om. Ansökningarna allokeras till Teaterhögskolans och Bildkonstakademins fonder.

Dekanus gör en slutlig framställning om stipendiaterna till stödstiftelsens styrelse, som godkänner framställningen. I februari–mars hålls ett styrelsemöte där beslut fattas om stipendierna. Stipendiaterna får information om stipendiet genast efter stödstiftelsens styrelsemöte. Samtidigt meddelas de det datum då betalningsuppgifterna senast ska anmälas. Stipendierna betalas ut i en rat våren 2024.

Rapportering av stipendierna och andra principer

Alla stipendier ska rapporteras i Aspicore-systemet senast före utgången av året efter att de beviljats. Man kan inte ansöka om ett nytt stipendium förrän utredningen har gjorts och försummelse av utredningsskyldigheten kan leda till att den nya stipendieansökan avslås. 

Stipendiet ska användas för det ändamål för vilket det har beviljats. Om stipendiet har använts för något annat ändamål och tillstånd för ändring av ändamålet inte har sökts, återkrävs det. Ändringstillstånd söks skriftligen genom att skicka en fritt formulerad ansökan till kuva.apurahat@uniarts.fi. Till ansökan om ändringstillstånd ska fogas en ny budget och tydliga motiveringar för ändringen samt för hur det nya förslaget stöder studierna. Utan dessa avslås ändringsförslaget automatiskt och den studerande kan inte överklaga beslutet. Då ska stipendiet returneras till stödstiftelsen.

Anvisningar för webbsystemet för stipendier

Stipendierna söks via webbsystemet Aspicore. Ansökan ska vara framme i systemet den sista ansökningsdagen 22.1.2024 kl. 16.00 (finsk tid). Skicka in din ansökan i god tid så undviker du rusning i tjänsten!

Registrera dig i tjänsten med din Uniarts-e-postadress, som samtidigt fungerar som ditt användarnamn. Lösenordet ska vara minst 8 tecken och innehålla minst en siffra. Om du glömmer lösenordet kan vi skicka länken för byte av lösenord till den e-postadress du angett.

Registrera dig i webbsystemet här

Uppgifternas riktighet och förbindelse

Den studerande ansvarar själv för att alla begärda uppgifter lämnas in och att de är korrekta. Bristfälligt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Den som ansöker om stipendium förbinder sig att följa fondens anvisningar samt att följa planen i ansökan.

Mer information

Användningsändamålet för stipendierna och andra innehållsmässiga frågor:
Ulla Tissari
Sakkunnig, internationella ärenden
040 8609511
kuva.apurahat@uniarts.fi

Allmänt om stödstiftelsens stipendier och utsatta tider:
Anni Pokki
Ombud för Konstuniversitetets stödstiftelse
050 476 69 61