Doktorandprogrammet i bildkonst: allmänna studieanvisningar
Hur kan man ansöka om resebidrag eller studiepoäng för självständiga studieprestationer och riktlinjer för utbytesstudier inom doktorandutbildningen vid Bildkonstakademin.
Ansökan om studiepoäng för självständiga studieprestationer
Denna anvisning förklarar hur du kan få självständigt genomförda påbyggnadsstudier godkända för din examen, som inte automatiskt införs i studieregistret. Lärare eller studieförvaltningens personal registrerar prestationer i undervisning som Konstuniversitetet ordnar i studiedatasystemet Peppi utan separat ansökan.
Doktorsexamen i bildkonst kan också innehålla påbyggnadsstudier utanför Konstuniversitetets egen undervisning, som till exempel publikationsverksamhet, konferensframträdanden eller, enligt separat överenskommelse, kursprestationer ordnade av andra högskolor.
Undantag
Du kan inte i din doktorsexamen i bildkonst som sådan inkludera prestationer som redan ingår i någon annan examen du avlagt. Det finns en separat ansökan för erkännande av tidigare kompetens (AHOT) och tillgodoräknande.
Du kan inte heller få separata studiepoäng för sådana prestationer som du ämnar inkludera i lärdomsprovet för doktorsexamen.
Anvisning för ansökan om studiepoäng
Om du vill inkludera en prestation utanför undervisningen som Konstuniversitetet ordnar i din examen, skicka ansökan om studieprestation per e-post till din ansvariga handledare och inkludera följande uppgifter:
- En kort beskrivning av den prestation i påbyggnadsstudierna du ansöker om studiepoäng för. Av uppgifterna ska framgå åtminstone ”vad, var, när” samt en förklaring på 1–2 meningar varför prestationen passar in som en del i doktorsexamen i bildkonst.
- Ange för vilken studieperiod du vill ha prestationen och hur många studiepoäng du ansöker om för den. Observera följande tilläggsinformation:
- Konferenser: Bifoga ett bevis på deltagande i eller genomfört framträdande (bekräftelsemail, närvarointyg eller annat bevis). Bevis är inte nödvändigt om det är fråga om ett evenemang där din ansvariga handledare själv är på plats.
- Symposium: Bifoga bevis på att du ordnat ett symposium. Bevis är inte nödvändigt om det är fråga om ett evenemang där din ansvariga handledare själv är på plats.
- En publikation: Bifoga en länk till publikationen eller annat bevis som innehåller publikationsinformationen.
- Studier avlagda någon annanstans: Länken under rubriken ”Undantag” ovan leder till en elektronisk ansökningsblankett där du kan ansöka om tillgodoräknande av studier som avlagts någon annanstans (som ersätter en viss studieperiod eller ska ingå i examen). Ett studieprestationsutdrag är en obligatorisk bilaga till ansökan.
- Annan prestation på påbyggnadsstudienivå, såsom en sommarskola eller liknande. Bifoga bevis på att du deltagit. Ange var i din individuella studieplan (ISP) du vill inkludera prestationen: i allmänna forskarfärdigheter till exempel som metodstudier eller i överförbara färdigheter, eller i branschspecifika studier i bildkonst till exempel på temaseminarier.
- Den ansvariga handledaren beslutar om prestationen godkänns som en del av påbyggnadsstudierna för doktorsexamen i bildkonst och kontrollerar studieperioden och antalet studiepoäng för prestationen enligt läroplanen.
- Om den ansvariga handledaren godkänner ansökan skickas informationen till planeraren för doktorandutbildningen som sparar prestationen i Peppi. Prestationen kan också godkännas under en annan studieperiod eller med ett annat antal studiepoäng än vad som föreslagits, om den ansvariga handledaren anser att dessa behöver justeras.
Du kan ansöka om godkännande av flera studieprestationer samtidigt, men kom ihåg att för varje prestation inkludera de ovan listade uppgifterna. Detta minskar behovet av preciseringar och påskyndar processen.
Anvisningar för resebidrag för doktorandprogrammet i bildkonst
År 2024 är ansökan om resebidrag fortlöpande. Maximinivån för det totala beloppet av alla resebidrag varierar årligen enligt den finansiering som beviljats för doktorandprogrammet, till exempel år 2024 är den 6 000 euro.
Kriterier
Understöd beviljas för konferens- och seminarieresor både inom Finland och utomlands. De sökande som har ett eget föredrag vid konferensen prioriteras. Ur budgeten för år 2024 beviljas understöd för resor som görs under detta år. Understöd beviljas inte retroaktivt för resor som redan genomförts.
Till ansökan ska bifogas en kopia av det brev eller e-postmeddelande där hans/hennes deltagande i konferensen har godkänts. Understöd kan också beviljas villkorligt så att bidraget kan beviljas om den sökande blir antagen till konferensen.
Av ansökan ska resans mål, syfte och tidpunkt, specificerade resekostnader samt motiveringar till varför resan är nödvändig för den sökandes eget forskningsarbete tydligt framgå. Till ansökan ska man dessutom bifogas ett förordande av handledaren, som handledaren också kan skicka direkt till planeraren för doktorandutbildningen till exempel per e-post. Utan handledarens förordande behandlas inte ansökan.
Vid handläggningen av ansökningarna iakttas följande riktlinjer:
- När man stöder konferens- och seminarieresor prioriteras de sökande som har ett föredrag under evenemanget.
- Med understödet stöds deltagar-, rese- och inkvarteringskostnader.
- En förutsättning för beviljande av bidrag är att doktoranden är närvaroanmäld, har en realistisk individuell studieplan (HOPS) och aktivt framskridit i sina studier.
- Konferenstemat ska motsvara forskningen, dvs. det ska stå i proportion till studiernas tema och skede. Anvisningar för resebidrag för doktorandprogrammet i bildkonst år 2024.
Ansökan om understöd
Till ansökan ska följande bifogas:
- en kopia av det brev eller e-postmeddelande där deltagande i konferensen har godkänts,
- handledarens förordande (handledaren kan också skicka detta direkt till planeraren),
samt - studieprestationsutdrag (från Peppi)
Ansökan med bilagor skickas till planeraren så tidigt som möjligt före resan per e-post. Bristfälliga ansökningar behandlas inte.
När ansökan har godkänts ska doktoranden i avlönat anställningsförhållande dessutom göra upp en resplan i M2 Blue-systemet, via vilket resebidraget också betalas till dem mot kostnadsverifikat. Till andra doktorander betalas bidraget som stipendium.
Beslut
Undervisningspersonalen vid doktorandprogrammet behandlar resebidragsansökningarna kollegialt och meddelar sina beslut till de sökande via planeraren.
Rapportering
Konferensresorna ska rapporteras till CRIS-systemet så snart som möjligt efter resan. Spara originalverifikaten, eftersom skattemyndigheten kan kräva en utredning av dig om stipendiet. Om resan inte genomförs är mottagaren av stipendiet skyldig att återbetala det beviljade stipendiet.
Riktlinjer för utbytesstudier inom doktorandutbildningen vid Bildkonstakademin
Enligt Bildkonstakademins anvisning som kompletterar Konstuniversitetets utbildningsinstruktion (26 § Studerandeutbyte):
Dekanen beslutar om riktlinjerna för studerandeutbytet. Studierna som ska avläggas vid universitetets avtalsenliga studentutbyte ingår i den personliga studieplanen och räknas tillgodo fullt ut.
Möjligheten till utbyte beror på huruvida doktoranden står i anställningsförhållande till Konstuniversitetet eller inte. Ett långtidsutbyte som täcker en hel termin eller ett helt läsår är inte möjligt under ett anställningsförhållande, eftersom anställningsvillkoren då tillämpas.
När en doktorand inte står i ett anställningsförhållande till Konstuniversitetet är långtidsutbyte möjligt inom de första fyra åren efter att studierätten inletts. Endast lagstadgad frånvaro (universitetslagen 39 §) beaktas vid tidpunkten för utbytet. Studierna under utbytet måste kunna tillgodoräknas till fullo i doktorsexamen. Det är också möjligt att bedriva doktorandforskning under utbytet, om detta har avtalats i förväg mellan Konstuniversitetet och det mottagande universitetet, och det mottagande universitetet utser en handledare för doktoranden under utbytesperioden.
Ett kortvarigt utbyte i allmänhet i form av enskilda kurser är möjligt om studiepoängen kan inkluderas i doktorsexamens minimiomfattning (240 sp).
De doktorander som står i anställningsförhållande till Konstuniversitetet kan göra ett kortvarigt personalutbyte. Utbytet genomförs då som en arbetsresa om chefen godkänner resplanen och om doktorandens enhet åtar sig att täcka eventuella kostnader som överstiger storleken på stipendiet för personalutbytet. Kostnaderna ersätts mot reseräkning och inget stipendium betalas ut direkt till doktoranden.
Om en doktorand inte står i anställningsförhållande till Konstuniversitetet kan hen få ett stipendium för studerande för ett kortvarigt utbyte enligt utbytesprogrammet.
Dessutom kan doktorander som står i anställningsförhållande genomföra lärarutbyten, om undervisningstimmarna ingår i deras helhetsarbetstid och arbetsplaner, och deras chef godkänner resplanen. Utbytet genomförs då som en normal arbetsresa och doktorandens enhet åtar sig att betala eventuella kostnader som överstiger storleken på stipendiet för lärarutbytet.
Riktlinjerna träder i kraft från och med läsåret 2024–25.