Avläggande av mognadsprov 

Mognadsprov avläggs både i kandidat- och magisterskedet.

Mognadsprov

Innan lärdomsprovet för kandidat- och magisterexamen godkänns ska den studerande avlägga ett skriftligt mognadsprov på sitt skolbildningsspråk. 

Genom mognadsprovet visar studeranden förtrogenhet med området för lärdomsprovet samt utmärkta språkkunskaper i det språk på vilket hen fått sin skolbildning. Detta kan vara finska eller svenska. Med skolbildningsspråk avses det språk på vilket studeranden har avlagt de studier som föregår högskolan. I praktiken innebär detta modersmålsstudier i gymnasiet. Mognadsprovet kan också avläggas på engelska eller något annat språk (enligt beslut av utbildningsprogrammets ledare), förutsatt att mognadsprovet kan granskas på detta språk.

När en studerande har visat kunskaper i finska eller svenska för kandidatexamen behöver hen inte längre visa det i ett mognadsprov som avläggs för magisterexamen. 

För en studerande som fått sin skolbildning på något annat språk än finska eller svenska är språket i mognadsprovet detsamma som i lärdomsprovet.  

Lärdomsprov som hör till examina eller delar av dem eller mognadsprov kan inte ersättas med studier som avlagts någon annanstans.

Teaterhögskolans mognadsprov

Mognadsprovet i kandidatexamen

Kandidatens mognadsprov är ett skriftligt prov där den studerande visar att hen behärskar sitt modersmål fullständigt samt är förtrogen med ämnesområdet för lärdomsprovet.  

Språket i mognadsprovet i kandidatexamen

Om den studerandes modersmål är något annat än finska eller svenska, fattar utbildningsprogrammets ledare beslut om språket i lärdomsprovet och mognadsprovet. Då rekommenderas engelska som språk för lärdomsprovet och mognadsprovet, men även andra språk kan komma i fråga.  

Avläggande av mognadsprov

Mognadsprovet ska avläggas innan lärdomsprovet har godkänts. Handledaren för lärdomsprovet eller professorn i utbildningsprogrammet gör upp frågan/frågorna till mognadsprovet. Den studerande besvarar frågan/frågorna utan lärdomsprovet eller annat material i anslutning till ämnet. Svarstiden är fyra timmar. Svarstiden kan förlängas på grund av läs- och skrivsvårigheter. 

Den som gör frågan/frågorna till mognadsprovet granskar innehållet i mognadsprovet samt att mognadsprovet påvisar utmärkta kunskaper i finska eller svenska. Mognadsprovet bedöms som godkänt eller underkänt. Mognadsprovet granskas både i fråga om sakinnehållet och språket. Språkgranskningen kan vid behov utföras av en språkgranskare utanför högskolan. Mognadsprovet förvaras av utbildningsprogrammet i sex månader.  

Mognadsprovet i magisterexamen

Mognadsprovet för magisterexamen bedöms efter att lärdomsprovet har lämnats in för granskning. I mognadsprovet visar studeranden sin förtrogenhet med ämnesområdet för lärdomsprovet samt sina kunskaper i modersmålet. Som mognadsprov för magisterexamen har alla studerande ett abstrakt av magisterexamens lärdomsprov.  

Språket i mognadsprovet i magisterexamen

Språkkunskaperna behöver inte visas på nytt om 

  • den studerandes skolbildningsspråk är finska eller svenska 
  • hen har avlagt lägre högskoleexamen i Finland och där visat språkkunskaper enligt statsrådets förordning om universitetsexamina genom ett mognadsprov 

Magisteravhandlingens mognadsprov, dvs. ett abstrakt av lärdomsprovet, bedöms då endast i fråga om förtrogenhet med ämnesområdet. 

Om den studerandes skolbildningsspråk är finska eller svenska, men hen inte har visat sina språkkunskaper enligt statsrådets förordning om universitetsexamina genom ett mognadsprov i en lägre högskoleexamen (till exempel en examen som avlagts utomlands eller studerande som har antagits till ett magisterprogram på basis av studier, konstnärlig verksamhet och arbetserfarenhet utan tidigare inhemsk högskoleexamen) , genomgår mognadsprovet också en språkgranskning. Detta gäller även dem som studerar vid ett engelskspråkigt magisterprogram. Om en studerande skriver sitt lärdomsprov på engelska, skriver hen ett abstrakt förutom på engelska också på finska eller svenska. 

Om den studerandes skolbildningsspråk inte är finska eller svenska och hen studerar inom ett engelskspråkigt magisterprogram, skrivs mognadsprovet (abstraktet) på engelska.  

Avläggande av mognadsprov

Mognadsprovet (abstraktet) ska avläggas innan lärdomsprovet har godkänts av undervisningsrådet. Professorn eller den handledande läraren i utbildnings- eller magisterprogrammet granskar innehållet i abstraktet. 

Mognadsprovet kontrolleras i fråga om språkdräkten endast om språkkunskaper enligt statsrådets förordning om universitetsexamina inte har påvisats tidigare. Språkgranskningen kan vid behov utföras av en språkgranskare utanför högskolan. 

Mognadsprovet bedöms som godkänt eller underkänt och registreras i studieregistret efter att professorn har godkänt det.  

Sibelius-Akademins mognadsprov

Sättet att avlägga mognadsprovet för kandidat- och magisterexamen varierar beroende på utbildningsprogram/huvudämne. Beskrivningar av och anvisningar för mognadsprov finns i studiehandboken i examensstrukturen för ditt utbildningsprogram/huvudämne, i studieperiodsbeskrivningen för mognadsprovet. Vissa mognadsprov avläggs på allmänna tentamensdagar eller på särskilt fastställda dagar för mognadsprov.

 Lärdomsprov som hör till examina eller delar av dem eller mognadsprov kan inte ersättas med studier som avlagts någon annanstans.

Bildkonstakademins mognadsprov

Mognadsprov för kandidatexamen

I kandidatexamen i bildkonst ingår ett mognadsprov som den studerande kan avlägga på dagen för mognadsprovet i samband med inlämningen av lärdomsprovet för kandidatexamen. Tidtabellerna för mognadsproven meddelas i studiehandboken. I mognadsprovet visar studeranden förtrogenhet med ämnesområdet för sitt lärdomsprov. Dessutom är mognadsprovet ett prov i modersmålet som granskas av en språkgranskare. Genom provet visar den studerande att hen behärskar sitt modersmål (finska eller svenska).

Mognadsprovet skrivs på det språk (finska eller svenska) på vilket den studerande har fått sin skolbildning. Genom att avlägga ett mognadsprov på finska eller svenska (modersmål) anses den studerande ha visat sådana språkkunskaper som krävs av statstjänstemän. En studerande som har gått i skola utomlands eller på något annat språk än finska eller svenska kan avlägga mognadsprovet på engelska.

Den studerande anmäler sig till mognadsprovet i Peppi senast en vecka före evenemanget. Frågan i mognadsprovet utarbetas av lektorn inom det egna studieområdet som har handlett lärdomsprovet. 

Mognadsprovet skrivs på distans. På provdagen kl. 12 när tillfället börjar får du frågan per e-post i en word-fil. Svaret skrivs i samma fil från och med den andra sidan och returneras som PDF till planeraren inom fyra timmar efter mottagandet av mognadsprovsfrågan.

Rekommenderad längd är 1–2 sidor, typsnitt t.ex. Times New Roman, storlek 12, radavstånd 1,5.

För mognadsprovet i kandidatexamen lönar det sig att repetera grammatikreglerna. Om den studerande har t.ex. läs- och skrivsvårigheter lönar det sig att be en läkare om ett intyg över detta. Intyget skickas till språkgranskaren. Språkgranskaren beaktar detta vid granskningen av provet. 

Mognadsprov för magisterexamen

Det magisterprov som ingår i magisterexamen visar att den studerande är förtrogen med området för sitt lärdomsprov. Enligt anvisningarna för lärdomsprovet fungerar abstraktet av lärdomsprovet som mognadsprov för magisterexamen. 

Över lärdomsprovet upprättas ett abstrakt på en sida (cirka 1 800 tecken) som samtidigt fungerar som magisterstuderandens mognadsprov. I abstraktet beskrivs lärdomsprovets väsentligaste innehåll i korthet; den ska innehålla en kort beskrivning av såväl den konstnärliga som den skriftliga delen. Syftet med abstraktet är att sammanfatta lärdomsprovets centrala innehåll för sådana personer som inte känner till lärdomsprovet. 

Rubriken för abstraktet är ”Abstrakt”. Abstraktet fungerar inte som en inledning till arbetet. Om man vill kan man skriva en separat inledning som kan rubriceras friare. Abstraktet placeras i början av lärdomsprovets skriftliga del och lämnas in till förhandsgranskning tillsammans med den skriftliga delen. 

Om den studerande inte har påvisat sina kunskaper i finska eller svenska genom ett mognadsprov i en lägre högskoleexamen, är mognadsprovet i magisterexamen samtidigt ett språkprov. Abstraktet ska då avfattas på det språk som mognadsprovet kräver. 

Mer information

Bildkonstakademin: kuva.opintotoimisto@uniarts.fi

Sibelius-Akademin: siba.opintopalvelut@uniarts.fi

Teaterhögskolan: teak.opintoneuvonta@uniarts.fi