Avläggande av mognadsprov
Innan lärdomsprovet för kandidat- och magisterexamen godkänns ska den studerande avlägga ett skriftligt mognadsprov.
Vad är ett mognadsprov
Mognadsprovet är en studieprestation som förutsätts i examensförordningen (16 § i examensförordningen).
Genom mognadsprovet visar du förtrogenhet med området för lärdomsprovet samt språkkunskaper i det språk på vilket du fått din skolbildning i Finland. Detta kan vara finska eller svenska. Med skolbildningsspråk avses det språk på vilket du har avlagt högskoleförberedande studier på gymnasiets eller grundskolans modersmål.
När en studerande som har fått sin utbildning i Finland har påvisat kunskaper i finska eller svenska för kandidatexamen behöver hen inte längre visa det i mognadsprovet för magisterexamen.
För en studerande som fått sin skolbildning på något annat språk än finska eller svenska i Finland är språket i mognadsprovet i regel detsamma som i lärdomsprovet. Dekanen beslutar om rätten att i mognadsprovet använda ett annat språk än i examensarbetet.
Lärdomsprov som hör till examina eller delar av dem eller mognadsprov kan inte ersättas med studier som avlagts någon annanstans.
Skolutbildningsspråkets inverkan på kandidatstudierna
Skolutbildningsspråket påverkar studierna i det andra inhemska språket samt text- och interaktionsfärdigheterna som ingår i examen, mognadsprovets språk och språkklausulen i examensbetyget.
Teaterhögskolans mognadsprov
Sibelius-Akademins mognadsprov
Beskrivningar av och anvisningar för mognadsprov finns i studiehandboken i examensstrukturen för ditt utbildningsprogram/huvudämne, i studieperiodsbeskrivningen för mognadsprovet.
Bildkonstakademins mognadsprov
Mognadsprov för kandidatexamen
I kandidatexamen i bildkonst ingår ett mognadsprov som den studerande kan avlägga på dagen för mognadsprovet i samband med inlämningen av lärdomsprovet för kandidatexamen. Tidtabellerna för mognadsproven meddelas i studiehandboken. I mognadsprovet visar studeranden förtrogenhet med ämnesområdet för sitt lärdomsprov. Dessutom är mognadsprovet ett prov i modersmålet som granskas av en språkgranskare. Genom provet visar den studerande att hen behärskar sitt modersmål (finska eller svenska).
Mognadsprovet skrivs på det språk (finska eller svenska) på vilket den studerande har fått sin skolbildning. Genom att avlägga ett mognadsprov på finska eller svenska (modersmål) anses den studerande ha visat sådana språkkunskaper som krävs av statstjänstemän. En studerande som har gått i skola utomlands eller på något annat språk än finska eller svenska kan avlägga mognadsprovet på engelska.
Den studerande anmäler sig till mognadsprovet i Peppi senast en vecka före evenemanget. Frågan i mognadsprovet utarbetas av lektorn inom det egna studieområdet som har handlett lärdomsprovet.
Mognadsprovet skrivs på distans. På provdagen kl. 12 när tillfället börjar får du frågan per e-post i en word-fil. Svaret skrivs i samma fil från och med den andra sidan och returneras som PDF till planeraren inom fyra timmar efter mottagandet av mognadsprovsfrågan.
Rekommenderad längd är 1–2 sidor, typsnitt t.ex. Times New Roman, storlek 12, radavstånd 1,5.
För mognadsprovet i kandidatexamen lönar det sig att repetera grammatikreglerna. Om den studerande har t.ex. läs- och skrivsvårigheter lönar det sig att be en läkare om ett intyg över detta. Intyget skickas till språkgranskaren. Språkgranskaren beaktar detta vid granskningen av provet.
Mognadsprov för magisterexamen
Det magisterprov som ingår i magisterexamen visar att den studerande är förtrogen med området för sitt lärdomsprov. Enligt anvisningarna för lärdomsprovet fungerar abstraktet av lärdomsprovet som mognadsprov för magisterexamen.
Över lärdomsprovet upprättas ett abstrakt på en sida (cirka 1 800 tecken) som samtidigt fungerar som magisterstuderandens mognadsprov. I abstraktet beskrivs lärdomsprovets väsentligaste innehåll i korthet; den ska innehålla en kort beskrivning av såväl den konstnärliga som den skriftliga delen. Syftet med abstraktet är att sammanfatta lärdomsprovets centrala innehåll för sådana personer som inte känner till lärdomsprovet.
Rubriken för abstraktet är ”Abstrakt”. Abstraktet fungerar inte som en inledning till arbetet. Om man vill kan man skriva en separat inledning som kan rubriceras friare. Abstraktet placeras i början av lärdomsprovets skriftliga del och lämnas in till förhandsgranskning tillsammans med den skriftliga delen.
Om den studerande inte har påvisat sina kunskaper i finska eller svenska genom ett mognadsprov i en lägre högskoleexamen, är mognadsprovet i magisterexamen samtidigt ett språkprov. Abstraktet ska då avfattas på det språk som mognadsprovet kräver.
Mer information
Bildkonstakademin: kuva.opintotoimisto@uniarts.fi
Sibelius-Akademin: siba.opintopalvelut@uniarts.fi
Teaterhögskolan: teak.opintoneuvonta@uniarts.fi