Konstuniversitetets nya läroplaner 1.8.2024: Övergångsregler för studerande som inlett sina studier före 1.8.2024       

En studerande som före 1.8.2024 har börjat studera som grundexamensstuderande vid Konstuniversitetet har möjlighet att avlägga en ännu ofullbordad examen enligt de tidigare examenskraven fram till 31.1.2026.

Konstuniversitetets nya läroplaner för grundexamensutbildningen träder i kraft 1.8.2024. Undervisningen ordnas för alla studerande i enlighet med de nya läroplanerna, och även studerande som inlett sina studier före 1.8.2024 övergår till examina enligt den nya läroplanen 1.2.2026. Om en studerande vill kan hen övergå till examen enligt den nya läroplanen redan tidigare. Examensbenämningarna och examinas omfattning ändras inte.

Fortsättning enligt den gamla läroplanen

En studerande som före 1.8.2024 har börjat studera som grundexamensstuderande vid Konstuniversitetet har möjlighet att avlägga en ännu ofullbordad examen enligt de tidigare examenskraven fram till 31.1.2026. Studieperioder enligt de gamla examenskraven ordnas dock inte längre, utan de ersätts med studieperioder i de nya läroplanerna enligt motsvarighetstabellerna för respektive utbildningsprogram.

Övergång till den nya läroplanen

En grundexamensstuderande som inlett sina studier före 1.8.2024 kan övergå till att avlägga examen enligt den nya läroplanen genom att meddela detta i samband med uppdateringen av den individuella studieplanen (ISP) senast under läsåret 2024–2025. Uppgiften sparas i den studerandes avtal i Peppi-systemet. Alla grundexamensstuderande som inlett sina studier före 1.8.2024 övergår till nya examina 1.2.2026.

Alla studier som avlagts före 1.8.2024 inkluderas i sin helhet i examina enligt de nya läroplanerna enligt motsvarighetstabellerna för respektive utbildningsprogram.

Studiernas ursprungliga omfattning räcker till för att innehållsmässigt ersätta de nya motsvarande studieperiodernas omfattning, även om de skulle vara mindre eller mera omfattande än de nya. Om det på grund av ändringar i studieperiodernas omfattning saknas studiepoäng i minimiomfattningen för en studerande som överförs, avlägger den studerande de studiepoäng som saknas till exempel som valfria studier, som individuella studieperioder eller som tillgodoräknade.

Omfattningen av enskilda studiehelheter behöver inte uppfyllas om bristen beror på ändringar i studieperiodernas omfattning. Det är inte meningen att examens totala omfattning ska överskridas på grund av ändringar i studieperiodernas omfattning. Om en studieperiod i den tidigare läroplanen har varit mer omfattande än motsvarande studieperiod i den nya läroplanen, minskar mängden som överskrider de nya studieperioderna antalet fritt valbara studier. Man kommer överens om avläggandet av de studiepoäng som saknas i examen i samband med uppdateringen av den individuella studieplanen.

Akademierna kan ge närmare instruktioner och utbildningsprogrammen fastställer motsvarighetstabellerna för respektive utbildningsprogram.