Hälsovårdsavgift för högskolestuderande: förfallodagen är 15.3.2024

Studerande vid yrkeshögskolor och universitet ska betala en hälsovårdsavgift till FPA. Hälsovårdsavgiften ska betalas för varje termin. FPA skickar inte någon separat faktura för avgiften utan den studerande måste själv komma ihåg att betala den.

Du kan betala hälsovårdsavgiften för vår- och höstterminen 2024 nu. Förfallodagen för vårterminen är 15.3.2024, och förfallodagen för höstterminen är 15.11.2024.

FPA skickar ett brev om betalningsanvisningarna före förfallodagen till de betalningsskyldiga studerande som inte har betalat avgiften. Brevet sänds två gånger per år cirka tre veckor före förfallodagen för betalningen. Om du har valt att avstå från papperspost i MittFPA får du en avisering via sms eller e-post när brevet kan läsas i MittFPA.

Du kan betala hälsovårdsavgiften i e-tjänsten MittFPA. Om du inte kan använda e-tjänsten till exempel på grund av att du inte har nätbankskoder från en finländsk bank, ska du betala hälsovårdsavgiften till FPA som kontoöverföring.

Du behöver inte betala hälsovårdsavgiften om ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland ansvarar för din sociala trygghet.