FPA informerar – Så här förändras stöden för studerande år 2024

Här redogörs de ändringar som riksdagen har fattat beslut om under höstsessionen. Det finns också andra ändringar som planeras för 2024 och som förs till riksdagen för behandling under våren (till exempel förslaget att slopa vuxenutbildningsstödet i augusti). 

Ändringar i studiestödet och hälsovårdsavgiftens förfallodagar

Beloppet av statsgaranti för studielån kommer att höjas. Framöver kan studerande på andra stadiet som fyllt 18 år och högskolestuderande få 850 euro i studielån per månad. Studerande på andra stadiet som ännu inte fyllt 18 år kan få 400 euro i studielån per månad.

Det görs ingen indexhöjning av studiepenningen och dess belopp förblir oförändrat. Till exempel en studerande som är 18 år och som bor självständigt får 279,38 euro i månaden i studiepenning.

Studiepenningens försörjarförhöjning ökar dock med sammanlagt 30 euro. Under 2023 har försörjarförhöjningen varit höjd med 10 euro för viss tid, så i praktiken ökar beloppet med 20 euro. Försörjarförhöjningens nya belopp är 141,63 euro per månad.

Läs mer i meddelandet

Förfallodagarna ändras för hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Den nya förfallodagen för vårterminen är 15.3, om den studerande har anmält sig som närvarande senast 31.1. För höstterminen är den nya förfallodagen för hälsovårdsavgiften 15.11, om den studerande anmäler sig som närvarande senast 30.9. Hälsovårdsavgiftens belopp förblir det samma som 2023, det vill säga 36,80 euro per termin.

Det allmänna bostadsbidraget minskar 

Nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget kommer att minska bidragets belopp år 2024. Största delen av ändringarna träder i kraft 1.4.2024.

Bassjälvriskandelen för det allmänna bostadsbidraget höjs från 42 till 50 procent. I fortsättningen är bassjälvrisken 50 procent av de inkomster som överskrider den nedre gränsen för inkomstgränserna vid allmänt bostadsbidrag.

Ersättningsprocenten för det allmänna bostadsbidraget sänks från nuvarande 80 procent till 70 procent av skillnaden mellan de godtagbara boendeutgifterna och bassjälvrisken. Efter den här ändringen ersätter det allmänna bostadsbidraget en mindre del av hushållets boendeutgifter än i dagsläget.

Förvärvsinkomstavdraget på 300 euro slopas. I och med att förvärvsinkomstavdraget slopas blir beloppet av bostadsbidraget mindre för hushåll vars medlemmar har löneinkomster, inkomster av näringsverksamhet eller inkomster av jordbruk.

De maximala boendeutgifter som beaktas i Helsingfors sänks. I fråga om de maximala boendeutgifter som beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget slås kommungrupperna 1 och 2 ihop så att de maximala boendeutgifterna beaktas enligt nuvarande kommungrupp 2. Hittills har kommungrupp 1 bestått endast av Helsingfors, som alltså nu tas in i samma kommungrupp som den övriga huvudstadsregionen.

Ändringarna påverkar justeringar av bostadsbidraget och nya beslut om bostadsbidrag som fattas av FPA från och med 1.4.2024.

Läs mer i meddelandet

Höjningarna av det allmänna bostadsbidraget på grund av uppvärmningskostnaderna slopas vid utgången av 2023

I början av 2023 höjdes det allmänna bostadsbidraget med anledning av inflationen och det stigande elpriset. Höjningarna är i kraft till utgången av 2023. Höjningarna inverkar på hur stora utgifter som godtas som uppvärmningskostnader i samband med det allmänna bostadsbidraget. Höjningarna gäller till och med 31.12.2023.

År 2024 godkänns separata uppvärmningskostnader upp till 46 euro per månad i anslutning till det allmänna bostadsbidraget om hushållet består av en person (tidigare 66 euro per månad).

Om flera personer hör till samma hushåll läggs vanligen 16 euro per månad till uppvärmningskostnaderna för varje ytterligare person (22 euro per månad år 2023).

Också normen för underhållsutgifterna för ett egnahemshus ändras år 2024. Till exempel räknas 107 euro per månad som underhållsutgifter för ett hushåll med en person som bor i egnahemshus (155 euro per månad år 2023).

Allmänt bostadsbidrag beviljas inte längre för ägarbostäder 2025

Från och med 1.1.2025 är det inte längre möjligt att få allmänt bostadsbidrag för boendeutgifter i en ägarbostad. December 2024 är med andra ord den sista månaden för vilken man kan få allmänt bostadsbidrag för en ägarbostad. 

Ändringen gäller inte bostadsrättsbostäder och delägarbostäder. Räntor på bostadslån godkänns dock inte längre som boendeutgifter för en bostadsrättsbostad. Ändringen träder i kraft från och med 1.1.2025.

Närmare information för FPAs kunder