Dags för en paus?Universitetens gemensamma mål är en rörligare vardag för alla!

Vi vet att det gör gott för både kropp och själ att röra på sig och att vi tillbringar för mycket tid i sittande ställning då vi studerar eller arbetar. Men det kan kännas svårt att få in rörelse i arbetsdagen. Hur kan vi på ett enkelt sätt få in mer rörelse i vardagen och samtidigt minska på sittandet och den fysiska inaktiviteten?

kuvituskuva

Med de här frågorna befattar sig som bäst projektet Universitetet i rörelse. Projektet är ett samarbete mellan fyra universitet och leds av UniSport. Målet är att främja motionen hos både personal och studenter samt att göra rörlighet en del av vår vardag och verksamhetskultur. Det är viktigt att stödja ökad rörelse under studie- och arbetsdagarna.

Lov att röra på sig! 

Idrottsinstruktören och universitetsläraren Hanna Kosonen har utnyttjat sin dubbelroll som proffs inom både undervisning och idrott och skrivit artikeln ”Nu rör vi på oss – universitetslärares tips för en rörlig vardag” . I sin artikel frågar hon sig hur vardagen kan göras mer rörlig och hur föreläsningarna kan göras mera aktiva. Hon vill fästa uppmärksamhet vid den nuvarande oroväckande situationen när det gäller rörligheten hos universitetets studenter och anställda:

– Med tanke på de obestridliga bevisen för fördelarna med motion är det märkligt hur sporadiskt idrott syns i universitetets vardag. Att stödja studenternas välbefinnande finns givetvis inskrivet i högskolornas strategiska mål och i de flesta undervisningsplaner. Ändå kan studenterna dagligen sitta i omkring 10 timmar. Även konditionen hos de som är i arbetsför ålder blir sämre allteftersom yrkeskarriärerna blir längre, konstaterar hon. 

Det är viktigt att stödja ökad rörelse under studie- och arbetsdagarna även utanför undervisningssituationerna. Vi skulle till exempel kunna utveckla mötespraxisen mot att bli alltmer rörlig.

Pausgymnastik inkluderas enkelt i arbetsdagen och lektioner 

Det finns bevisligen övergripande fördelar med att hålla pauser i arbetet. Pausgymnastik är ett enkelt sätt att inkludera rörelse i vardagen och minska inaktiviteten under arbets- och studiedagarna. Som del av projektet Universitetet i rörelse har UniSports idrottsinstruktörer gjort pausgymnastikvideor som du hittar på UniSports webbplats. Du kan använda videorna i ditt arbete, dina studier eller på dina lektioner för att få studenterna att röra på sig.

Innan du fortsätter att läsa – se på en av pausgymnastikvideorna och njut av pausen! (Varar ca 2min) 

Det är viktigt att vi lär oss och delar med oss av metoder som främjar rörlighet. I sin artikel uppmuntrar Kosonen alla på universitetet att gemensamt till exempel fundera på mötespraxisen. 

– Vid distansmöten och distansundervisning försöker jag utnyttja möjligheten att vila ögonen och samtidigt röra på mig. Det är bra att diskutera i vilka fall rekommendationen att använda kamera är pedagogiskt motiverad i undervisningen eller om den är nödvändig för interaktionen vid mötet. Om det inte finns något på agendan eller i studierna som kräver att deltagarna ser på visuella presentationer eller använder tangentbordet kan de i stället vara ute och röra på sig med hörlurar, konstaterar hon. 

Du vet väl att du som student eller anställd vid universitetet kan använda pausgymnastikprogrammet Break Pro helt gratis. Man kan ladda ner programmet från adressen http://breakpro.fi/lataa och på sina mobila enheter från appbutiken genom att identifiera sig som student eller anställd vid universitetet. Du kan ställa in Break Pro så att det påminner dig om pausgymnastik så ofta som du vill, vilket hjälper dig att röra på dig regelbundet.

Tips för att öka vardagsaktiviteten 

Med små vardagliga handlingar och val kan var och en göra sin vardag mer aktiv. Utöver det klassiska ”väljer du hiss eller trappor” finns det många andra alternativ för hur du gör vardagen mer aktiv. Konkreta tips får du också i videon ”Näin lisäät liikettä arkeen” (ung. Så här ökar du aktiviteten i din vardag) (varar 5 minuter, textat på svenska). Ta vara på universitetets tips på vardagsaktiviteter och pröva vilka av dem som fungerar för just dig. 

UniSport erbjuder mångsidiga motionstjänster i vardagen, och de här aktiviteterna kan du delta i med låg tröskel. UniSports pausgymnastik Mjuka axlar kan du delta i gratis på distans. Du kan läsa mer om pausgymnastiken och andra onlinetjänster på UniSports webbplats. 

Ytterligare information

Läs mer om hur du ökar rörligheten i din vardag på UniSports webbplats och utnyttja UniSports kostnadsfria pausgymnastiktjänster: 

Universitetet i rörelse är ett samarbetsprojekt mellan de fyra universiteten Helsingfors universitet, Aalto-universitetet, Hanken och Konstuniversitetet. Projektet leds av UniSport. Projektet har fått finansiering av undervisnings- och kulturministeriet för åren 2022–2024. Målet med projektet är att främja rörelse hos personalen samt att göra rörlighet en del av vår vardag och verksamhetskultur. Projektets åtgärder, såsom att uppmuntra till motion på väg till och från arbetet, stöder även målen för hållbar utveckling.