Hurdant stöd får du för dina produktioner vid Teaterhögskolan

Resurshandboken beskriver alla avdelningarnas tjänster för den konstnärliga och evenemangs verksamheten på Teaterhögskolan. Det är viktigt att alla som bedriver konstnärlig eller evenemangs verksamhet, studerande, lärare, forskare och övrig personal, går igenom resurshandboken före arbetets början.

Produktionernas prioritering, tidtabeller och stödjänster

Föreställningsproduktionerna vid Konstuniversitetets Teaterhögskola (TeaK) utgör en del  av undervisning eller påbyggnadsutbildning som ingår i läroplanerna för grundexamensutbildningen.  De genomförs i huvudsak med stöd av stödtjänsterna för den konstnärliga verksamheten (TTP) i Teaterhögskolans föreställningslokaler samt i avtalsparternas lokaler.

Eftersom produktionerna ingår i utbildningen och forskningen fattar man först beslut om dem per utbildningsprogram eller vid forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke). Det högsta beslutande organet för resursfördelningen av stödtjänster för den konstnärliga verksamheten är undervisningsrådet (ON), som beslutar om Teaterhögskolans godtagbara produktioner och stödtjänstresurser läsårsvis. Resurserna för lokal- och stödtjänster för föreställningsproduktionerna fördelas på varje produktion enligt den prioritering av konstnärlig verksamhet som undervisningsrådet beslutat om och enligt de läsårsvisa resurserna för stödtjänster. Även stödtjänsten för studieperioderna har beskrivits som en del av resursanvisningen.

Stödtjänsterna för konstnärlig verksamhet vid Teaterhögskolan omfattar produktions- samt scen- och studiotekniska tjänster (scen, rekvisita, kostymer samt ljus, ljud och av). I fördelningen av stödtjänster beaktas prioriteringsprincipen för produktionerna samt produktionernas föränderliga innehåll och omständigheter.

Produktionstjänsterna ansvarar för att planera, schemalägga och budgetera för den konstnärliga verksamheten varje läsår tillsammans med utbildningsprogrammen och enheterna. Producenterna ansvarar för genomförandet av produktionen enligt överenskommen praxis samt förhandlar och ingår kontrakt med eventuella samarbetspartner. Produktionskoordinatornansvarar för att ordna produktionens biljettförsäljning och föreställningsjour samt koordinerar insamlingen och uppdateringen av materialet i anslutning till produktionernas kommunikation tillsammans med informationstjänsterna. Mer information om produktionstjänsternas ansvar finns för varje produktion.

Stödpersonerna för de scen- och studiotekniska tjänsterna (scen, rekvisita, kostymateljén, ljus, ljud och AV) ansvarar för att produktionen genomförs på ett säkert sätt och handleder designstuderandena i deras arbete ur ett tekniskt perspektiv. För produktioner definieras stödet för scen- och studiotekniken som stödarbetsdagar (7 h). Stöddagarna för produktionen fördelas månatligen under genomförandet av produktionen och den uppskattade arbetstiden för en viss månad kan inte överföras till en annan månad. Stödpersonerna planerar användningen av stöddagarna tillsammans med arbetsgruppernas planerare eller motsvarande, samt följer upp att de är tillräckliga.

Stödtjänsterna för konstnärlig verksamhet (TTP) stöder också studieperioderna i undervisningslokalerna. Beskrivningen av detta stöd finns i resursanvisningen under punkten Stöd för studieperioder.

Under läroplansperioden 2024–2030 har lokal- och stödtjänstresurserna för konstnärliga produktioner prioriterats genom att betona de obligatoriska produktioner som ingår i läroplanerna. I fördelningen av Teaterhögskolans föreställningslokaler beaktas dessutom särskilt magistrarnas lärdomsprov för att möjliggöra utexaminering inom målsatt tid.

Lärdomsprov (som genomförs i Teaterhögskolans utrymmen)

De scen- och studiotekniska teamen inom stödtjänsterna för konstnärlig verksamhet (TTP) prioriterar sitt stöd till designstuderandena inom produktionen. Om det inte finns någon scenograf, ljus-, ljud- eller kostymdesigner i arbetsgruppen, ska arbetsgruppen utse en person som ansvarar för varje delområde. Den ansvariga personen sammanställer arbetsgruppens idéer och förmedlar och genomför dem (byggnad, körningar, val av kostymer och rekvisita) med stöd av TTP:s stödpersoner inom ramen för de antalet stöddagar som produktionen har fått. 

Producenten:

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, avtal, tillstånd och upphovsrätter). 
  • Ansvarar för att sammankalla och leda produktionsmöten (ram- och modellmöten).
  • Hjälper till att göra upp en övergripande tidtabell för produktionen. Obs! Arbetsgruppen ansvarar för att utarbeta en noggrannare repetitions- och byggnadstidtabell som behandlas på produktionsmötena.
  • Fastställer produktionsbudgeten och hjälper arbetsgruppen att göra upp och följa upp budgeten.
  • Ansvarar för att utreda och avtala om upphovsrätter och nödvändiga tillstånd.
  • Upprättar kontrakt med utomstående aktörer.
  • Bistår vid behov vid ordnandet av gästspel som godkänts av utbildningsprogrammen.

Produktionskoordinatorn:

  • Samlar in uppgifterna om produktionen från arbetsgruppen och ansvarar för att de uppdateras för olika kommunikationskanaler tillsammans med informationstjänsterna.
  • Produktionskoordinatorn ansvarar för att ordna biljettförsäljning eller annan anmälan samt för att organisera biljetter för inbjudna gäster.

Scen:

  • För planeringen av scenografin ansvarar en scenografistuderande, gästande yrkesperson eller arbetsgruppens scenografiansvariga. 
  • Scenografin genomförs genom att använda befintliga element och material från scenmästrarnas lager samt genom att köpa. Om en scenograf ingår i arbetsgruppen kan man dessutom tillverka några element inom ramen för stöddagarna. Scenografistuderandes lärdomsprov prioriteras. Om det inte finns en scenograf i arbetsgruppen, genomförs scenografin endast från lagret och genom köp, arbetsgruppen deltar i byggandet och nedmonteringen av scenografin. 
  • Scenografistuderanden eller den gästande yrkespersonen deltar i byggandet och rivningen. 

Rekvisita:

  • Arbetsgruppens rekvisitaansvariga ansvarar för planeringen av rekvisitan. Stödpersonen för rekvisitan stöder vid behov arbetsgruppens rekvisitaansvariga i planeringen och genomförandet.  
  • Genomförs i regel från lagret och genom köp. Vid behov görs tillverkning inom ramen för de utdelade stöddagarna.  
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut. 

Ljus, Ljud, AV:

  • För ljus- och ljuddesignen ansvarar en studerande inom ljus- eller ljuddesign, en gästande ljus- / ljuddesigner eller den som ansvarar för ljus, ljud och AV i arbetsgruppen. 
  • Stödpersonerna handleder arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner i den tekniska planeringen och genomförandet samt ger introduktion i lokalernas ljus- och ljudsystem samt hjälper i problemsituationer inom ramen för stöddagarna.  
  • Stödpersonerna bygger ljus- och ljudsystemen (grundset) i föreställningslokalen samt ger introduktion i användningen av dem och handleder i problemsituationer om det inte finns en ljus- och/eller ljuddesigner i arbetsgruppen.
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus, ljud och AV.
  • Arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner deltar i nedmonteringen.
  • Produktionen har tillgång till lokalens grundläggande utrustning av teknik. Tilläggsutrustning av teknik kan fås i förhållande till tillgång. Om det är fråga om ett lärdomsprov för ljus- eller ljuddesigner strävar man efter att prioritera deras önskemål angående teknik.

Kostymateljén:

  • En studerande inom kostymdesign, en gästande kostymdesigner eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen. Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan kostymateljén göra ändringar och tillverka enskilda kostymer.
  • Lärdomsproven för de studerande inom kostymdesign prioriteras.
  • Kostymdesignern kan delta i tillverkningen av kostymer.
  • Underhåll av kostymerna under föreställningsperioden och efter dess avslutande.

Konstnärliga delar inom forskningscentret för teater, dans och performance (som sker i Teaterhögskolans utrymmen)

Enligt vad som avtalats inom akademin stöder stödtjänsterna den konstnärliga verksamheten tekniskt och produktionsmässigt, en konstnärlig del som ingår i forskningen. Andra eventuella konstnärliga delar ingår i universitetets kommunikation.

Scen:

  • För planeringen av scenografin ansvarar en scenografistuderande, en gästande scenograf eller arbetsgruppens scenografiansvariga. Den scenografiansvariga får stöd i scenografiplaneringen.
  • Genomförs från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man bygga enskilda scenografiska element. 
  • Scenografistuderanden eller den gästande scenografen deltar i byggandet och rivningen.

Rekvisita:

Ljus, Ljud, AV:

  • För ljus- och ljuddesignen ansvarar en studerande inom ljus- eller ljuddesign, en gästande ljus- / ljuddesigner eller den som ansvarar för ljus, ljud och AV i arbetsgruppen.
  • Stödpersonerna handleder arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner i den tekniska planeringen och genomförandet samt ger introduktion i lokalernas ljus- och ljudsystem samt hjälper i problemsituationer inom ramen för stöddagarna.
  • Stödpersonerna bygger ljus- och ljudsystemen (grundset) i föreställningslokalen samt ger introduktion i användningen av dem och handleder i problemsituationer om det inte finns en ljus- och/eller ljuddesigner i arbetsgruppen.
  • AV-stödpersonen ansvarar för att dokumentera en överenskommen föreställning för arkivering.
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus, ljud och AV.
  • Arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner deltar i nedmonteringen.
  • Produktionen har tillgång till lokalens grundläggande utrustning av teknik. Tilläggsutrustning av teknik kan fås i förhållande till tillgång.

Kostymateljén:

  • En studerande inom kostymdesign, en gästande kostymdesigner eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen. Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan kostymateljén göra ändringar och tillverka enskilda kostymer.
  • Lärdomsproven för de studerande inom kostymdesign prioriteras.
  • Kostymdesignern kan delta i tillverkningen av kostymer.
  • Underhåll av kostymerna under föreställningsperioden och efter dess avslutande.

Studieperioderna

Om studieperioden behöver scen- och studiotekniskt stöd (kostymateljén, scen, rekvisita, ljus, ljud, av) ska den ansvariga läraren informera koordinatorn för det ansvariga utbildningsprogrammet en vecka före inledningen i fråga om korta perioden, och för längre studieperioder senast under den första veckan. Alla mer detaljerade önskemål om stödtjänster för studieperioden skickas under studieperioden till stödtjänstavdelningarna antingen av den ansvariga läraren eller av en annan ansvarsperson (studerande, koordinator).

Viktigt om säkerheten:

  • Eld eller vätskor får inte användas som effekt under studieperioderna. Användningen av teaterrök ska avtalas på förhand.
  • Användningen av organiska och andra nedsmutsande material ska avtalas separat.
  • Utrymningsvägarna ska hållas fria i lokalen. Utrymningsskyltar får inte under några omständigheter täckas över.
  • Vid brandlarm ska du omedelbart ta dig utanför Teaterhögskolan till samlingsplatsen på Sörnäs strandväg för att höra ytterligare anvisningar. Använd inte hissen.
  • Förstahjälpsutrustning fås från Teaterhögskolans info. Defibrillatorn finns på Teaterhögskolans Torg.

Produktionstjänster:

Scen:

  • Förverkligande med resurser ur förrådet. Möjlighet att låna läktarstolar och enstaka kulisser.
  • Arbetsgruppen deltar i byggande och nedmontering.
  • Studerandegruppen monterar ned utrymmet under handledning av TTP.
  • Kom på förhand överens med scenmästaren om hämtning av sceniska element och föremål.
  • Demoversioner under studieperioderna: om flera demoversioner blir färdiga samtidigt under studieperioden kommer studerandena sinsemellan överens om vilka kulisser och vilken scen- och studioteknik arbetsgruppen använder tillsammans och går igenom planen med den ansvariga läraren.

Rekvisita:

  • De studerande förväntas vara självständiga när det gäller att sätta ihop rekvisitan.
  • Från lagret, två föremål per studerande. Om det behövs mer rekvisita under studieperioden, ska läraren kontakta scenchefen.
  • Rekvisitan underhålls efter studieperiodens slut.
  • Betjäningstiden för rekvisitan är vardagar kl. 12–14.

Ljus, ljud, AV:

  • Under studieperioden används de ljus- och ljudanläggningar som hör till undervisnings- eller föreställningslokalen. Ljus- och ljudteamet ger vid behov de ljus- och ljudansvariga eller läraren för studieperioden handledning i hur de ska användas.
  • I lokaler som saknar föreställningsteknik är det möjligt att få småskaliga ljus- och ljudsystem om innehållet i studieperioden kräver det. Ljus- och ljudteamet handleder de ljus- och ljudansvariga eller läraren i byggandet och användningen.
  • Genomförande av videoprojektioner med AV-kärra.
  • De ljus- och ljudansvariga kör ljus och ljud under studieperioden (även under repetitioner och demon).
  • De ljus- och ljudansvariga deltar i byggandet och rivningen.
  • Arbetsgruppen kan låna en videokamera om demon ska dokumenteras eller streamas.
  • Kom på förhand per e-post överens om tidpunkten för avhämtning av all utrustning och för nödvändig handledning.

Kostymavdelningen:

  • De studerande förväntas vara självständiga när det gäller att planera sin kostym.
  • Dräkter från lagret, två klädesplagg per studerande. Om det behövs fler dräkter under studieperioden, ska läraren kontakta chefen för kostymateljén.
  • Kostymavdelning underhåller kostymerna när studieperioden är slut. Vid behov klädvård även under studieperioden.
  • Betjäningstiden för kostymateljén är vardagar kl. 12–14.

Kontaktuppgifter till stödtjänsterna:

  • Scen och rekvisita: teak.nayttamo@uniarts.fi
  • Ljus och ljud: teak.vav@uniarts.fi
  • Kostymateljén: teak.puvusto@uniarts.fi
  • Undervisningslokalernas AV-utrustning inklusive AV-kärror: tila-help@uniarts.fi
  • Lån av videokamera: jyrki.oksaharju@uniarts.fi
  • Produktionskoordinatorn: teak.lipunmyynti@uniarts.fi

Skådespelarkonst (S): Skärgårdsteatern

Ansvarigt utbildningsprogram: S 

Samarbetspartner Skärgårdsteatern r.f. ansvarar för produktionsturnén. Studerandena ansvarar för produktionens alla delområden (ljud, ljus, scenografi, kostymer, rekvisita, biljettförsäljning, produktion).  

Teaterhögskolans producent stöder i processen. Skärgårdsteatern och arbetsgruppen följer de olika gästlokalernas säkerhetsföreskrifter samt arbetar i och med produktionen på ett säkert och tryggt sätt för både arbetsgruppen och publiken. Turnén sker både på fasta landet och ute i skärgården.  

Scen: 

  • För planeringen av scenografin ansvarar en scenografistuderande, gästande yrkesperson eller arbetsgruppens scenografiansvariga. Den scenografiansvariga får stöd i scenografiplaneringen. 
  • Genomförs från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man bygga enskilda scenografiska element. 
  • Scenografistuderanden eller den gästande yrkespersonen deltar i byggandet och rivningen.  
  • Under turnén ansvarar arbetsgruppen om transport, packning, skötsel, byggnad och rivning av kulisser. Arbetsgruppen och Skärgårdsteatern ansvarar över att lokalernas säkerhetsföreskrifter följs. 
  • Stödpersonen ger råd om säkerhet, packning och transport samt råd och tips vad gäller om byggnad och rivning av scenografiska element. 

Rekvisita: 

  • Arbetsgruppens rekvisitaansvariga ansvarar för planeringen av rekvisitan. Stödpersonen för rekvisitan stöder vid behov arbetsgruppens rekvisitaansvariga i planeringen och genomförandet.  
  • Genomförs i regel från lagret och genom köp. Vid behov görs tillverkning inom ramen för de utdelade stöddagarna.  
  • Arbetsgruppen sköter transporten och underhållet av rekvisitan under turnén.  
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut. 

Ljus, ljud, AV:

  • För ljus- och ljuddesignen ansvarar en gästande ljus- och ljuddesigner, en studerande inom ljus- eller ljuddesign eller den som ansvarar för ljus och ljud i arbetsgruppen.  
  • Stödpersonen handleder arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner/ljus- och ljudansvariga i den tekniska planeringen och genomförandet.  
  • Stödpersonen ser till att tekniken finns tillgängligt i utrymmet under repetitionsperioden på Teaterhögskolan. Stödpersonen handleder i hur tekniken fungerar. 
  • Stödpersonen ger råd i säkerhetsfrågor vad gäller tekniken. 
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus och ljud. OBS! Ljus/ljud/AV-stödpersoner deltar inte i turnén. 
  • OBS! Utrustning som åker på turné ska lämpa sig för krävande förhållanden ombord på ett fartyg. Utrustningen bör även vara lätt att transportera. 

Kostymateljén: 

  • En studerande inom kostymdesign, en gästande kostymdesigner eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen.  
  • Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan kostymateljén göra ändringar och tillverka enskilda kostymer.  
  • Kostymateljén ansvarar för underhållet av kostymerna under repetitionsperioden på Teaterhögskolan. Arbetsgruppen ansvarar för transporten och dräktunderhållet under turnén. Kostymateljén underhåller kostymerna efter turnén.   

Skå­de­spe­lar­konst (S): Fritt arbete 3

Ansvarigt utbildningsprogram: S (soloverk eller ett gemensamt verk av flera studerande)

Fritt arbete 3 inleds med studier i föreställningens dramaturgi och metoder för konstnärlig kollaboration och/eller konstnärlig forskning. Kursen förverkligas i samarbete med utbildningsprogrammet i Ljud.  Den studerande får fritt välja med vilka material och frågor hen vill jobba och i hurudana konstellationer. Tillgängliga resurser måste tas i beaktande och gruppen/årskursen bestämmer tillsammans hur de används.

Producenten:

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, tillstånd, rättigheter och avtal). 
  • Ansvarar för att leda produktionsmötena. Mötena schemaläggs i läsordningen för studieperioden.
  • Hjälper planerarna att göra upp en helhetstidtabell för kursen.
  • Gör en framställning om tidtabellen för föreställningen och fastställer den för arbetsgrupperna.
  • Bekräftar produktionsbudgeten. Hjälper arbetsgrupperna i utarbetandet och uppföljningen av budgeten.  
  • Fastställer tidtabellerna för kommunikationen.
  • Den studerande ansvarar att informera producenten om material som används i föreställningen (text, pjäs, video, foto, bild och musik). Ansökningar om upphovsrätter görs i samarbete med de studerande.
  • Upprättar kontrakt med eventuella utomstående aktörer. 

 Scen:

  • De studerande ansvarar tillsammans för hur föreställningsutrymmet planeras så, att flera föreställningar kan ske under samma kväll. Scenmästaren stöder planeringen vid behov.  
  • Bygger läktaren i utrymmet (utrymmen) och i den riktning som överenskommits med studerandena. Läktaren förblir densamma under hela repetitions- och föreställningsperioden.
  • Genomförs från lagret och genom köp.
  • Arbetsgruppen deltar i byggande och nedmontering. 

Rekvisita:

  • För planeringen av rekvisitan ansvarar studerande eller den rekvisitaansvariga i arbetsgruppen. Stödpersonen för rekvisitan stöder i planeringen och sammanställningen av rekvisitan.  
  • Genomförs från lagret och genom köp.
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut.

Ljus, ljud, AV:

  • Planerar och bygger ljus- och ljudsystem (grundset) i utrymmet samt ger introduktion i användningen av dessa och handleder i eventuella problemsituationer. 
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus och ljud.
  • De ljus- och ljudansvariga deltar i nedmonteringen.

Kostymateljén:

  • En studerande eller arbetsgruppen ansvarar för kostymdesignen. Stödpersonen vid kostymateljén hjälper vid behov.
  • Direkt från lagret. Inom ramen för stöddagarna kan ändringar göras.
  • Kostymateljén underhåller dräkterna under föreställningsperioden och efter att den avslutats.

Skå­de­spe­lar­konst (S): Ensembleproduktion (BA)

Ansvarigt utbildningsprogram: S

Ensembleproduktion kan innebära samarbete med andra utbildningsprogram på Teaterhögskolan, inom Konstuniversitetet, professionella scener eller andra relevanta parter.

Producenten:

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, avtal, tillstånd och upphovsrätter).
  • Ansvarar för att sammankalla och leda produktionsmöten (ram- och modellmöten). 
  • Hjälper till att göra upp en övergripande tidtabell för produktionen. Obs! Arbetsgruppen ansvarar för att utarbeta en noggrannare repetitions- och byggnadstidtabell som behandlas på produktionsmötena.
  • Fastställer produktionsbudgeten och hjälper arbetsgruppen att göra upp och följa upp budgeten.  
  • Fastställer tidtabellerna för kommunikationen.
  • Ansvarar för att utreda och avtala om upphovsrätter och nödvändiga tillstånd.
  • Upprättar kontrakt med utomstående aktörer och samarbetsparter
  • Bistår vid behov vid ordnandet av gästspel som godkänts av utbildningsprogrammen.

Produktionskoordinatorn:

  • Samlar in uppgifterna om produktionen från arbetsgruppen och ansvarar för att de uppdateras för olika kommunikationskanaler tillsammans med informationstjänsterna.     
  • Produktionskoordinatorn ansvarar för att ordna biljettförsäljning eller annan anmälan samt för att organisera biljetter för inbjudna gäster.

Scen:

  • För planeringen av scenografin ansvarar en scenografistuderande, en gästande scenograf eller arbetsgruppens scenografiansvariga. Den scenografiansvariga får stöd i scenografiplaneringen.
  • Genomförs från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man bygga enskilda scenografiska element. 
  • Scenografistuderanden eller den gästande scenografen deltar i byggandet och rivningen.

Rekvisita:

  • Arbetsgruppens rekvisitaansvariga ansvarar för planeringen av rekvisitan. Stödpersonen för rekvisitan stöder vid behov arbetsgruppens rekvisitaansvariga i planeringen och genomförandet.
  • Genomförs i regel från lagret och genom köp. Vid behov görs tillverkning inom ramen för de utdelade stöddagarna.
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut.

Ljus, ljud, AV:

  • För ljus- och ljuddesignen ansvarar en gästande ljus- och ljuddesigner, en studerande inom ljus- och ljuddesign eller den som ansvarar för ljus och ljud i arbetsgruppen.
  • Stödpersonerna handleder arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner i den tekniska planeringen och genomförandet samt ger introduktion i utrymmets ljus- och ljudsystem samt hjälper i problemsituationer inom ramen för de angivna stöddagarna ELLER
  • Stödpersonerna planerar och bygger ljus- och ljudsystemen (grundset) i utrymmet samt ger introduktion i användningen av dem och handleder i problemsituationer om det inte finns en ljus- och/eller ljuddesigner i produktionen.
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus, ljud och AV.
  • Arbetsgruppen ansvarar självständigt om dokumentationen av föreställningarna och videokamera kan lånas från AV-sidan.
  • Arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner/-ansvariga deltar i nedmonteringen.
  • Produktionen har tillgång till utrymmets grundläggande teknikutrustning. Tilläggsutrustning enligt tillgänglighet.

Kostymateljén:

  • En studerande inom kostymdesign, en gästande kostymdesigner eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen.
  • Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan kostymateljén göra ändringar och tillverka enskilda kostymer.
  • Kostymdesignern kan delta i tillverkningen av kostymer.
  • Underhåll av kostymerna under föreställningsperioden och efter dess avslutande.

Skå­de­spe­lar­konst (S): Fritt arbete 4

Ansvarigt utbildningsprogram: S (kan vara Ma-studerandes konstnärliga lärdomsprov, ett soloverk, flera medverkande studerande eller gäster)

Producenten:

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, tillstånd, rättigheter och avtal). 
  • Ansvarar för att leda produktionsmötena. Mötena schemaläggs i läsordningen för studieperioden.
  • Hjälper planerarna att göra upp en helhetstidtabell
  • Gör en framställning om tidtabellen för föreställningen och fastställer den för arbetsgrupperna.
  • Bekräftar produktionsbudgeten. Hjälper arbetsgrupperna i utarbetandet och uppföljningen av budgeten.  
  • Fastställer tidtabellerna för kommunikationen.
  • Den studerande ansvarar att informera producenten om material som används i föreställningen (text, pjäs, video, foto, bild och musik). Ansökningar om upphovsrätter görs i samarbete med de studerande.
  • Upprättar kontrakt med eventuella utomstående aktörer. 
  • Bistår vid behov vid ordnandet av gästspel som godkänts av utbildningsprogrammen.

Produktionskoordinatorn:

  • Samlar in uppgifterna om produktionen från arbetsgruppen och ansvarar för att de uppdateras för olika kommunikationskanaler tillsammans med informationstjänsterna.     
  • Produktionskoordinatorn ansvarar för att ordna biljettförsäljning eller annan anmälan samt för att organisera biljetter för inbjudna gäster.

Scen:

  • De studerande ansvarar tillsammans för hur föreställningsutrymmet planeras så, att flera föreställningar kan ske under samma kväll. Scenmästaren stöder planeringen vid behov. 
  • Bygger läktaren i utrymmet (utrymmen) och i den riktning som överenskommits med studerandena. Läktaren förblir densamma under hela repetitions- och föreställningsperioden.
  • Genomförs från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man bygga enskilda scenografiska element. 
  • Arbetsgruppen deltar i byggande och nedmontering. 

Rekvisita:

  • För planeringen av rekvisitan ansvarar studerande eller den rekvisitaansvariga i arbetsgruppen. Stödpersonen för rekvisitan stöder i planeringen och sammanställningen av rekvisitan.  
  • Genomförs från lagret och genom köp. Vid behov görs tillverkning inom ramen för de utdelade stöddagarna.
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut.

Ljus, ljud, AV:

  • Planerar och bygger ljus- och ljudsystem (grundset) i utrymmet samt ger introduktion i användningen av dessa och handleder i eventuella problemsituationer. 
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus och ljud.
  • De ljus- och ljudansvariga deltar i nedmonteringen.

Kostymateljén:

  • För kostymdesignen ansvarar en studerande, arbetsgruppen, arbetsgruppens kostymansvariga eller en studerande i kostymdesign. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen.
  • Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man göra ändringar och tillverka enskilda kostymer. Kostymdesignen för studerande som avlägger sitt lärdomsprov prioriteras.
  • Kostymdesignern kan delta i tillverkningen av dräkterna.
  • Kostymateljén underhåller dräkterna under föreställningsperioden och efter att den avslutats.

Skå­de­spe­lar­konst (S): Ensembleproduktion (MA)

Ansvarigt utbildningsprogram: S (konstnärligt lärdomsprov för en del av de studerande)

Den studeranden kan delta i Ensembleproduktioner i olika sammanhang, t.ex. i utbildningsprogrammets egen produktion, i en registuderandes konstnärliga lärdomsprov, i en annan samarbetsproduktion inom Konstuniversitetet eller i en professionell produktion på konstfältet.

Producenten:

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, avtal, tillstånd och upphovsrätter).
  • Ansvarar för att sammankalla och leda produktionsmöten (ram- och modellmöten). 
  • Hjälper till att göra upp en övergripande tidtabell för produktionen. Obs! Arbetsgruppen ansvarar för att utarbeta en noggrannare repetitions- och byggnadstidtabell som behandlas på produktionsmötena.
  • Fastställer produktionsbudgeten och hjälper arbetsgruppen att göra upp och följa upp budgeten.  
  • Fastställer tidtabellerna för kommunikationen.
  • Ansvarar för att utreda och avtala om upphovsrätter och nödvändiga tillstånd.
  • Upprättar kontrakt med utomstående aktörer. 
  • Bistår vid behov vid ordnandet av gästspel som godkänts av utbildningsprogrammen.

Produktionskoordinatorn:

  • Samlar in uppgifterna om produktionen från arbetsgruppen och ansvarar för att de uppdateras för olika kommunikationskanaler tillsammans med informationstjänsterna.     
  • Produktionskoordinatorn ansvarar för att ordna biljettförsäljning eller annan anmälan samt för att organisera biljetter för inbjudna gäster.

Scen:

  • För planeringen av scenografin ansvarar en scenografistuderande, gästande yrkesperson eller arbetsgruppens scenografiansvariga. Den scenografiansvariga får stöd i scenografiplaneringen.
  • Genomförs från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan man bygga enskilda scenografiska element.
  • Scenografistuderanden eller den gästande yrkespersonen deltar i byggandet och rivningen.

Rekvisita:

  • Arbetsgruppens rekvisitaansvariga ansvarar för planeringen av rekvisitan. Stödpersonen för rekvisitan stöder vid behov arbetsgruppens rekvisitaansvariga i planeringen och genomförandet.
  • Genomförs i regel från lagret och genom köp. Vid behov görs tillverkning inom ramen för de utdelade stöddagarna.
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut.

Ljus, ljud, AV:

  • För ljus- och ljuddesignen ansvarar en studerande inom ljus- eller ljuddesign, en gästande ljus- / ljuddesigner eller den som ansvarar för ljus, ljud och AV i arbetsgruppen.
  • Stödpersonerna handleder arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner i den tekniska planeringen och genomförandet samt ger introduktion i lokalernas ljus- och ljudsystem samt hjälper i problemsituationer inom ramen för stöddagarna ELLER
  • Stödpersonerna bygger ljus- och ljudsystemen (grundset) i föreställningslokalen samt ger introduktion i användningen av dem och handleder i problemsituationer om det inte finns en ljus- och/eller ljuddesigner i arbetsgruppen.
  • AV-stödpersonen ansvarar för att dokumentera en överenskommen föreställning för arkivering.
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus, ljud och AV.
  • Arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner deltar i nedmonteringen.
  • Produktionen har tillgång till lokalens grundläggande utrustning av teknik. Tilläggsutrustning av teknik kan fås i förhållande till tillgång.

Kostymateljén:

  • En studerande inom kostymdesign, en gästande kostymdesigner eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen. Den kostymansvariga får vid behov stöd i kostymplaneringen.
  • Genomförande av kostymer från lagret och genom köp. Inom ramen för stöddagarna kan kostymateljén göra ändringar och tillverka enskilda kostymer.
  • Kostymdesignern kan delta i tillverkningen av kostymer.
  • Underhåll av kostymerna under föreställningsperioden och efter dess avslutande.

Material, scen och föreställning

  • Gemensamt startmöte för alla produktioner 
  • Produktionsmässiga verksamhetssätt enligt delområde
  • Publiksäkerhet    
  • Arbetarskydd 

Det är inte möjligt att använda eld och vatten, användningen av organiska och andra nedsmutsande material ska avtalas separat.

Producenten: 

  • Ansvarar för den övergripande samordningen av produktionen (ekonomi, tidtabeller, tillstånd, rättigheter och avtal).   
  • Ansvarar för att leda produktionsmötena. Mötena schemaläggs i läsordningen för studieperioden.  
  • Hjälper planerarna att göra upp en helhetstidtabell för kursen. 
  • Gör en framställning om tidtabellen för föreställningen och fastställer den för arbetsgrupperna. 
  • Bekräftar produktionsbudgeten. Hjälper arbetsgrupperna i utarbetandet och uppföljningen av budgeten.    
  • Fastställer tidtabellerna för kommunikationen. 
  • Ansvarar för att avtala om upphovsrätter och nödvändiga tillstånd.  
  • Upprättar kontrakt med eventuella utomstående aktörer.

Produktionskoordinatorn:

  • Samlar in uppgifterna om produktionen från arbetsgruppen och ansvarar för att de uppdateras för olika kommunikationskanaler tillsammans med informationstjänsterna.    
  • Produktionskoordinatorn ansvarar för att ordna biljettförsäljning eller annan anmälan samt för att organisera biljetter för inbjudna gäster.

Scen:

  • För planeringen av scenografen ansvarar en scenografistuderande eller arbetsgruppens scenografiansvariga. 
  • Genomförandet av scenografin sker i regel från lagret.  
  • Scenens stödperson handleder scenografistuderanden/den scenografiansvariga i arbetsgruppen i eventuell teknisk planering och genomförandet av denna samt hjälper till med byggandet inom ramen för stöddagarna. 
  • Scenografistuderanden och arbetsgruppen deltar i byggandet och nedmonteringen. 

Rekvisita:

  • Arbetsgruppens rekvisitaansvariga ansvarar för planeringen av rekvisitan.  
  • Genomförandet sker i regel från lagret. Ändring av rekvisita inom ramen för stöddagarna.
  • Rekvisitan underhålls efter föreställningsperiodens slut.

Ljus, ljud, AV:

  • För utrymmets ljus- och ljuddesign ansvarar de studerande inom ljus- eller ljuddesign eller den som ansvarar för ljus och ljud i arbetsgruppen.  
  • Ifall arbetsgruppen saknar en studerande i ljus- och ljuddesign, då handleder stödpersonerna i den tekniska planeringen samt bygger upp ett grundset. Stödpersonerna ger introduktion i användningen av tekniken och handleder i problemsituationer. 
  • Arbetsgruppen kan låna en videokamera från AV-sidan, ifall arbetsgruppen vill dokumentera föreställningen.  
  • Arbetsgruppen ansvarar för körningen av ljus och ljud under repetitionerna och vid föreställningarna. 
  • Arbetsgruppens ljus- och ljuddesigner/-ansvariga deltar i nedmonteringen. 
  • Utrymmets grundläggande utrustning och materiel står till produktionens förfogande.  

Kostymateljén:

  • En studerande inom kostymdesign eller arbetsgruppens kostymansvariga ansvarar för kostymdesignen.  
  • Genomförandet av kostymdesignen sker i regel från lagret. Ändring av kostymer inom ramen för stöddagarna. 
  • Kostymateljén underhåller dräkterna under föreställningsperioden och efter att den avslutats.   
  • Studerande inom kostymdesign deltar i produktionen vartannat år. Kostymateljén håller en introduktion till de som deltar.