Handbok om välbefinnande: Var går gränsen? Sunda gränser vid interaktion

Hurdant bemötande är sakligt i universitetssamarbetet och vad kan du göra när du möter osakligt beteende.

Varje medlem i universitetssamfundet ansvarar för sin del för atmosfären och välbefinnandet i sin studie- och arbetsgemenskap. Var och en har också rätt att bli bemött på ett sakligt och respektfullt sätt eftersom dessa är grundläggande förutsättningar för att arbets- och studiegemenskapen ska fungera, och för individens välbefinnande. 

Hurdant bemötande är sakligt? 

Sakligt bemötande innebär att man respekterar sina egna och andras fysiska och psykiska gränser. I sin enklaste form är det välvilligt och konstruktivt ärligt tal, kroppsspråk och handlingar riktade både mot sig själv och mot andra. Genom att kommunicera på ett öppet, nyfiket och varmt sätt blir det till exempel lättare att uttrycka svåra känslor och till och med ilska som beslutsamhet i stället för aggressivitet och automatiska reaktioner. Det är ändå viktigt att den varma, öppna och nyfikna attityden också syns i kroppsspråket och hörs i tonen. Det är inte fråga om att släta över eller låtsas, utan om att på ett autentiskt sätt agera modigt, beslutsamt och intresserat ur både andras och det egna perspektivet. 

Saklig kommunikation kan till exempel låta så här: ”När du säger så där märker jag att jag blir frustrerad”., ”Det här sättet att sköta saken fungerar tyvärr inte för mig. Kan vi fundera på ett sätt att sköta saken som passar oss båda.”, ”Jag är av annan åsikt”, ”Vad menade du med vad du sade? Jag vill förstå hur du ser på situationen.” 

Hur identifierar man osakligt bemötande? 

Osakligt bemötande har många former. Det kan vara tal, kroppsspråk och handlingar, men också till exempel tystnad. Fysiskt osakligt bemötande är ofta mer uppenbart än psykiskt osakligt bemötande. Vad som är osakligt bemötande beror på den som upplever det, men också på kontexten. 

Konstuniversitetets anvisning för situationer med osakligt bemötande 

Konstuniversitetet har sammanställt anvisningar för situationer med osakligt bemötande. I anvisningen Bemöt mig väl behandlas olika former av osakligt bemötande (mobbning, diskriminering, trakasserier, maktmissbruk) med hjälp av exempel som beskriver hur dessa kan synas i studiemiljön och i interaktionssituationer. Använd anvisningen som hjälp om du är osäker på huruvida det bemötande som riktas mot dig är sakligt.  

Vad kan jag göra om jag blir osakligt bemött? 

Om något känns fel för dig, då känns det fel. Man behöver inte motivera eller rättfärdiga sina känslor. Om möjligt, uttryck för den som beter sig osakligt att hens agerande är kränkande, och be hen att sluta med det. När du diskuterar med personen ska du precisera vad i personens agerande du anser vara osakligt bemötande. Säg att du inte accepterar hens agerande och be personen sluta. På så sätt kan du hjälpa personer som beter sig osakligt att bli medvetna om att deras handlingar är kränkande. I bästa fall korrigeras situationen såhär eller med andra konstruktiva sätt att ingripa i situationen. Ibland kan situationen till exempel leda till en brottsanmälan. Om situationen är hotfull, lämna situationen och/eller be en annan person om hjälp. 

Ett bestämt beteende gör det lättare att interagera med andra. Bestämdheten baserar sig på tanken att allas rättigheter och behov är lika värdefulla. Att identifiera sina egna gränser, försvara sina egna gränser och uppskatta sig själv är viktiga färdigheter som stöder det egna välbefinnandet. Att bli mer bestämd kan hjälpa dig att försvara dina egna rättigheter och gränser utan att du kränker någon annans rättigheter.  

Bli inte ensam 

Om du blir osakligt bemött är det viktigt att du inte blir ensam med det, eller att du lägger skulden på dig själv. Universitetskollektivet har aktörer som ger dig stöd för att hantera det osakliga bemötandet och föra det vidare.  

Kontaktinformation och mer information om vad du kan göra hittar du i anvisningen Bemöt mig väl

Läs mer