Handbok om välbefinnande: smidiga distansstudier

Tips för smidigare distansstudier.

Distansstudierna är ofta självständiga och kräver självdisciplin och självstyrning av studerandena. Å andra sidan erbjuder distansstudier på ett annat sätt än kontaktstudier frihet och möjligheter att ta reda på vilka rutiner som fungerar bäst för just dig när du studerar. Nedan finns några tips och med dem får du redan en bra start på dina distansstudier. 

Planera och organisera 

Planera på förhand när du ska studera. Skapa en behaglig och motiverande studiemiljö och gör den lugn så att du kan koncentrera dig på studierna. Städa din studiemiljö och ta vid behov bort störningsfaktorer och sådant som lockar dig.  

Genom att göra upp en to do -lista är det lättare att få en uppfattning om mängden ogjorda uppgifter, och samtidigt frigöra minnets kapacitet från att älta ogjorda uppgifter till att verkligen göra uppgifter.  Genom att utnyttja kalendern och prioritera uppgifterna är det lättare att bestämma vilken uppgift det lönar sig att börja med. Glöm ”multitasking” och försök koncentrera dig på en sak åt gången. 

Ställ upp realistiska mål 

Alltför stora eller vaga mål per dag eller vecka fungerar ofta inte, utan kan istället öka känslan av otydlighet, göra det svårare att börja studera och sänka studiemotivationen. Det kan också göra det ännu svårare att inleda studierna även på längre sikt. Ställ alltså upp tillräckligt små, realistiska och konkreta mål för att främja dina uppgifter.  

Tillräckligt små mål främjar dina studier steg för steg. Vid behov kan du anteckna dina mål. På så sätt är det lättare att följa och gestalta de egna framstegen. Läs mer om hur du ställer upp mål enligt SMART-principerna via länken nedan. Kom också ihåg att belöna dig själv för dina framsteg! 

Pausa och kom ihåg god arbetsergonomi 

För många innebär distansstudier ökad tid framför datorskärmen, vilket kan kännas belastande på ett övergripande sätt. För människan är det ofta utmanande att upprätthålla koncentrationen under långa perioder utan avbrott, även om vi ibland kan fördjupa oss i och inspireras av det vi gör så att vår vi tappar tidsuppfattningen. 

Med tanke på orken, god arbetsergonomi och inlärning är det ofta bra att ta passligt långa pauser när man studerar. Om du lätt glömmer att hålla pauser kan det vara bra att använda en timer som anger när det är dags för paus och när det är dags att återvända till arbetet. Förläng eller förkorta arbetstiderna enligt behov. Läs mer om Pomodoro-tekniken via länken nedan. 

Kom också ihåg att ta hand om din arbetsergonomi genom att variera ställningen tillräckligt ofta. Att gå och stretcha under pauserna är ofta tillräckligt för att pigga upp kroppen och sinnet. 

Upprätthåll strukturer och rutiner som stöder välbefinnandet 

Vårt välbefinnande grundar sig i hög grad på rytmer, såsom arbetstid, regelbundna måltider, motion, återhämtning och sömn. Rutinerna är viktiga eftersom de ger dagar och aktiviteter stadga och struktur. Om du upplever att de ovan nämnda grundläggande rytmerna lätt glöms bort kan det vara bra att anteckna till exempel lunchtid samt stunder för motion och återhämtning i kalendern. Inte för någon, inte heller för konstnären, är det inte på lång sikt hälsosamt eller ens effektivt att arbeta dygnet runt. 

Sträva efter att på förhand planera när du arbetar och se till att det varje dag finns tillräckligt med tid för fritid och återhämtning. Kom ihåg att återhämtning och fritid är lika viktiga för utvecklingen av ditt konstnärskap som den tid du sätter på att arbeta och skapa konst. 

Läs mer: