Handbok om välbefinnande: ensamhet 

Vi upplever alla ensamhet i något skede av livet. Varför upplever vi ensamhet och vad kan vi göra åt känslan av ensamhet?

Upplevelser av ensamhet kan leda till en känsla av att man är isolerad från andra människor och omvärlden. I värsta fall kan ensamhet också leda till känslor av skam. Ensamhet är dock en normal och vanlig mänsklig upplevelse som alla upplever i något skede av sitt liv. Det är alltså bra att notera att denna upplevelse, som kan kännas mycket isolerande, i själva verket förenar oss alla. 

Varför upplever vi ensamhet? 

Många helt naturliga livsförändringar kan leda till att man upplever ensamhet, såsom att flytta till en annan ort, inleda studier i en ny grupp där man inte genast, på ett naturligt sätt, hittar nya vänner, eller till exempel att gamla vänskapsrelationer försvinner eller förändras. 

Vi människor är sociala varelser, och om vi känner oss isolerade från andra är det en sund reaktion att våra känslor motiverar oss till att söka kontakt med andra människor. Känslan av ensamhet är alltså en sund signal som motiverar dig att förändra situationen! 

Ibland känner vi oss ensamma, även om vi har många människorelationer. Då kan det vara fråga om brist på djupa relationer. 

Vad kan man göra åt ensamhet? 

Till en början är det viktigt att observera att förhållandet till en själv kan ha stor inverkan på våra upplevelser av ensamhet. Därför är det först viktigt att öva en varm och konstruktiv inställning till sig själv. En vänlig inställning till sig själv skapar ett inre skyddsnät, där man har stöd i situationer där man av yttre orsaker upplever ensamhet. 

Man kan också känna sig ensam när man lägger märke till att relationerna har förändrats i vuxen ålder. Om det är fallet är det bra att notera att även om många av våra vänskapsrelationer i ungdomen ofta har börjat ganska enkelt och naturligt eller till och med nästan av sig själva, är det helt normalt att man som vuxen måste arbeta lite mer för att skapa och upprätthålla nya vänskapsrelationer och andra människorelationer. 

Det finns alltid flera parter i människorelationer och vi kan inte ensamma ta ansvar för dem. Men det kan ändå vara nyttigt att för sin egen del ta ansvar för hurdana människorelationer man vill värna om i sitt eget liv. Det finns mycket vi kan göra för att undvika ensamhet. Därför lönar det sig inte att bara sitta och vänta på att upplevelsen av ensamhet plötsligt ska ta slut av sig själv. 

Skapa nya relationer 

Om du känner dig ensam, försök göra ditt liv mångsidigare och gör saker som intresserar dig! Prova på nya saker och hobbyer som du inte har testat tidigare. Fundera på hurudant ett liv som kännas meningsfullt för dig skulle vara, och arbeta aktivt för det genom att skapa mål som är lätta att mäta och uppnå. På så sätt möter du nya människor som är intresserade av samma saker som du. 

Världen är full av människor som längtar efter goda relationer. För att skapa nya relationer måste man bara öppna sin mun och sitt hjärta, gång på gång, tills man har så många nära människorelationer i sitt liv som vill ha. När du stöter på en person som verkar intressant har du ett utmärkt tillfälle att öva på att inleda en diskussion. 

Utöver det ovan nämnda är det bra att observera att social skicklighet och modigt beteende är färdigheter som man kan öva på och förbättra – man kan till och med bli avsevärt bättre. Om du upplever att du är mycket blyg eller att sociala situationer orsakar så mycket ångest att det stör dina människorelationer är det viktigt att du söker professionell hjälp. 

Djupa relationer 

Vi människor behöver relationer där vi på ett ärligt sätt får visa våra svåra känslor och där vi får vänligt stöd för att uppleva dem. Om du märker att dina människorelationer för närvarande inte tillåter detta, kan du till exempel tala varmt ärligt om din önskan att fördjupa dina viktigaste relationer eller söka nya människorelationer där en djup relation är en ömsesidig önskan. 

Läs mer