Handbok om välbefinnande: återhämtning 

Vilka faktorer som har en inverkan på återhämtningen och hur man främjar och övar återhämtningen.

Vikten av återhämtning är allmänt känd, men en annan sak är om vi i vår vardag verkligen gör så att vi har tillräckligt med återhämtningstid, och dessutom en högklassig sådan? En högklassig återhämtning hindras ofta av att man känner sig skyldig för att man inte till exempel gör oavslutade saker eller viktiga studieuppgifter. Man kan dock lära sig högklassig återhämtning, där både kroppen och sinnet vilar utan att man känner sig skyldig. Ofta kräver det träning – särskilt om det är mycket nytt för en själv att reservera tid för återhämtning. 

Ständig aktivitet gör att man blir sjuk 

Det är mycket intensivt att studera och skapa konst, på många olika sätt. Många studeranden upplever hård press på att avlägga mer än kroppen och sinnet klarar av. Både yttre och inre press skapar lätt en miljö där det är svårt att slappna av regelbundet med gott samvete. På grund av dessa omständigheter åsidosätter många sina egna känslor och lämnar omsorg om sina egna behov till sist. 

Ofta är det också svårt för konststuderande att urskilja vad som i själva verket är studie- och arbetstid och vad som är fritid. Dessutom arbetar många studerande vid sidan av studierna, antingen på sommaren eller under terminen. Att inkludera nödvändig vila i vardagen kan kännas mycket utmanande när det är knappt om pengar och man också borde hinna med hushållsarbete. 

Om det inte har funnits tillräckligt med pauser, fritid och högklassig återhämtningstid börjar allt arbete på lång sikt, även studier eller skapande av konst, belasta och trötta ut och leder förr eller senare till att man blir sjuk.  

Otillräcklig vila och fritid börjar med tiden också återspeglas i förmågan att tänka och agera kreativt. Följden är ofta att den egna funktionsförmågan så småningom börjar lida och man kan börja tvivla på om man har det som behövs för att vara konstnär. Utbrändhet är ett allvarligt tillstånd som kan leda till livslånga utmaningar, såsom minnes- och koncentrationssvårigheter. Om man inte är helt medveten om de eventuella följderna av utbrändhet kan det också vara svårt att ta sina egna gränser på allvar. 

Det är viktigt att komma ihåg att om vi inte på egen hand ser till att vi får den vila vi behöver, kommer vår kropp och vårt sinne förr eller senare att tvinga oss att vila. Det är viktigt att lära sig att lyssna till sig själv redan i god tid. Återhämtningen är en av de viktigaste studie- och arbetslivsfärdigheterna för konststuderande och professionella. 

Tips för främjande av återhämtning 

Den allmänna orsaken till att människor upplever utbrändhet är att de upplever att det inte finns några alternativ till det nuvarande sättet att agera. Denna ”upplevelse av att vara i en tunnel” är verklig, men det betyder inte att de tankar den producerar är sanna. När upplevelsen av press ökar är det viktigt att stanna upp och fundera på kreativa lösningar för att skapa utrymme, till exempel tillsammans med en närstående eller en utomstående yrkesperson. 

Det är bra att komma ihåg att vi agerar smartast och effektivast (även på kort sikt) när vi har utrymme att andas. Då kan vi använda de kreativa delarna av hjärnan, inte bara ”panikläget”.  

Prova följande tips för att komma ut ur tunneln: 

  • Håll pauser och reservera tid för återhämtning. Försök hålla pauser i dina aktiviteter för att stöda din ork. Som stöd för pauserna kan du till exempel prova pomodoro-tekniken. Utöver pauserna är det dock viktigt att regelbundet reservera tid för återhämtningen genom att anteckna tid för återhämtning / fritid i kalendern på samma sätt som du kanske också antecknar dina studie- och arbetsstunder. 
  • Prova aktiviteter som balanserar vardagen eller varandet på fritiden. Som stöd för orken kan det vara viktigt att fundera på något helt motsatt till studierna och arbetet, och på så sätt balansera ut brådskan i vardagen. Det kan också hända att det inte lönar sig att inte göra något alls på fritiden. Det är också bra att träna på att bara vara för sig själv. Som stöd för detta kan man i början till exempel prova avslappnings- och andningsövningar. 
  • Fäst uppmärksamhet vid dina levnadsvanor. Lägg till motion till din vardag. Motion är en mycket viktig resurs för återhämtningen eftersom motion som höjer pulsen bränner stresshormoner i kroppen. För andra ska motion däremot snarare sänka pulsen och vara lugnande för att återhämtningen ska komma igång. Även sömn, goda relationer, kost och att undvika rusmedel är mycket viktiga för återhämtningen. Att enbart fokusera på fysiska återhämtningsmetoder räcker dock ofta inte i sig, utan dessutom är det viktigt att fundera över sin egen inställning till återhämtning och arbete så att de stöder en hållbar livsstil. 
  • Öva på att arbeta avslappnat på ett kvalitativt sätt. Det är viktigt att vara medveten om att ett effektivt arbete inte alltid kräver stress och press. Du kan få till stånd lika mycket eller i själva verket mycket mer och med bättre kvalitet, när du andas medvetet och lyssnar på dig själv längs med dagarna. Om du märker att det är svårt för dig att arbeta med ett avslappnat grepp, fäst uppmärksamhet vid vilka tankar som hindrar dig från att arbeta avslappnat. Anteckna dessa tankar och undersök dem nyfiket på ett konstruktivt sätt. 
  • Träna på att slappna av utan skuldkänslor. Att kunna slappna av sinnet på fritiden är en utmaning för många. Om du märker att du är spänd på fritiden, ta en stund och planera när du återvänder till sådant som tynger dig. I detta skede är det viktigt att fråga sig vad som är hållbart. På så sätt prioriterar du aktivt ett smart och strategiskt arbetssätt och god livskvalitet. När de arbets- eller studierelaterade tankarna kommer tillbaka på din fritid kan du med gott samvete be dem att återkomma vid den tidpunkt som du bestämde tidigare. 

Om du märker att de ovan nämnda metoderna inte hjälper och att du känner dig utmattad är det viktigt att du granskar din situation och dina tillvägagångssätt noggrannare, så att du får ett nytt perspektiv på mer hållbara sätt att studera, arbeta och leva ditt liv. Bli alltså inte ensam utan sök hjälp till exempel vid SHVS eller hos studiepsykologen. 

Lär dig mer: