Konstuniversitetets rusmedelsprogram

Syftet med rusmedelsprogrammet är att främja studie- och arbetsförmågan, främja studerandenas hälsa och välbefinnande, förebygga rusmedelsskador, göra det lättare att ingripa i en studerandes missbruksproblem och förbättra vårdhänvisningen.

Förebyggande verksamhet

Universitetets roll  

Konstuniversitetet och akademierna främjar en rusmedelsfri studiemiljö och ansvarsfull alkoholkonsumtion.

Konstuniversitetets evenemang är i regel alkoholfria.  

Rusmedelskontaktperson

Vid Konstuniversitetet är den ansvariga studiechefen studerandenas kontaktperson i rusmedelsfrågor. Rusmedelskontaktpersonens uppgift är att ge råd och stöd för att ingripa i studerandenas missbruksproblem och föra dem på tal.

Akademiernas studiechefer är rusmedelskontaktpersonens ersättare.

Lärartutorverksamhet  

I början av studierna får varje studerande en lärartutor eller en person med en annan titel som sköter motsvarande uppgift (t.ex. egenlärare, grupphandledare, ansvarig handledare, anställd inom studietjänsterna). Lärartutorn är studerandens stödperson i frågor som gäller studiernas framskridande och handleder också studeranden när denne ska utarbeta en individuell studieplan (ISP). Lärartutorerna och studerandena träffas både på gruppträffar och individuella möten.  

Studenttutorverksamhet 

Varje studerande får en egen studenttutor den dag studierna inleds. De är kamrathandledare som har utsetts och befullmäktigats av universitetet. De hjälper de nya studerandena att göra sig förtrogna med akademin, utbildningsprogrammet, studierna, de äldre studerandena och universitetet i övrigt.  Studenttutorerna gör också de nya studerandena insatta i studentkårens verksamhet och informerar dem om studenttraditionerna.

I tutorutbildningarna behandlas rusmedelsprogrammet och ansvarsfull användning av alkohol.

SHVS’ roll 

SHVS:

stöder studerandenas drogfrihet och förebyggande av riskanvändning av rusmedel

informerar examensstuderandena i samband med hälsoundersökningar om hur användning av alkohol eller andra rusmedel påverkar hälsan och studieförmågan

tar upp teman som främjar drogfrihet och hälsan på evenemang som gäller studerandenas välbefinnande och på sin webbplats   

sållar ut riskanvändning av alkohol med AUDIT-test samt tillhandahåller handledning och rådgivning för riskanvändare 

deltar i möten för läroanstaltens rusmedelsarbetsgrupp/rusmedelskontaktpersoner och i genomförandet av utbildning som förebygger rusmedelsskador.

Information om användningen av rusmedel bland högskolestuderande samlas in vart fjärde år med en riksomfattande hälsoenkät för högskolestuderande.  Information om användningen av rusmedel vid enskilda akademier är också tillgänglig i SHVS’ elektroniska hälsoenkät för första årets studerande. Informationen utnyttjas bl.a. i arbetsgruppen för studenthälsa som planerar det förebyggande rusmedelsarbetet vid Konstuniversitetet.

Studentföreningarnas roll 

Gruppen för studenthälsa för årligen diskussioner om rusmedelskulturen i studieverksamheten vid Konstuniversitetet och akademierna med representanter för studentkåren. Gruppen och studentkåren kommer tillsammans överens om förfaringssätt som stöder en ansvarsfull alkoholkultur och som lämpar sig för Konstuniversitetets verksamhetsmiljö. 

Så gör vi när en studerande identifieras med ett missbruksproblem

Saken förs på tal med den studerande

Att ingripa i missbruksproblem i ett så tidigt skede som möjligt och föra problemet på tal är primära åtgärder när en studerandes rusmedelsanvändning är oroväckande. Oroväckande rusmedelsanvändning kan föras på tal av en person som hör till undervisningspersonalen eller den övriga personalen, av en lärartutor eller en studiekamrat.

Ett möte om hänvisning till vård ordnas för den studerande

Initiativ till ett möte om hänvisning till vård kan tas av studeranden eller med studerandens medgivande av en person som hör till högskolans undervisningspersonal, välbefinnandetjänster eller studieförvaltningen eller en anställd vid studenthälsovården. I mötet deltar studeranden, en representant för SHVS, en representant för universitetet och vid behov studerandens stödperson.

För att påskynda vårdhänvisningen rekommenderas att studeranden själv kontaktar SHVS för en kartläggning av situationen och planering av vården redan före mötet. Innehållet i besöken vid SHVS är konfidentiellt och det som diskuterats behandlas inte vid mötet om hänvisning till vård utan studerandens samtycke. 

Den studerande hänvisas till vård   

Vård för missbruksproblem ges till exempel på hälsostationer, missbrukarpolikliniker, missbrukartjänsten för unga Pysäkki och SHVS. Det är mest ändamålsenligt att bedömningen av vårdbehovet görs vid SHVS. Om det behövs en rehabiliteringsperiod på en anstalt hänvisas studeranden till social- och hälsovårdsväsendet på hemorten. Under rehabiliteringsperioden har studeranden rätt till FPA:s rehabiliteringspenning.

Disciplinära påföljder vid användning av rusmedel  

Universitetet kan vidta följande disciplinära åtgärder:

  • studeranden kan bli tillsagd att lämna det rum där undervisningen ges
  • studeranden kan förvägras rätt att delta i undervisningen för tre dagar
  • studeranden kan ges en skriftlig varning eller avstängas för viss tid 

De disciplinära åtgärderna gäller alla undervisningssituationer vid universitetet, även t.ex. studieresor.

Narkotikatest

Ett intyg över narkotikatest kan krävas av universitetsstuderande i alla områden, inte bara av dem som omfattas av en lämplighetsbedömning enligt lagstiftningen som gäller lösningar vid olämplighet för studier (SORA). 

Universitetet kan ålägga en studerande att visa upp ett intyg över narkotikatest, om det finns grundad anledning att misstänka att studeranden är narkotikapåverkad i studierelaterade praktiska uppgifter eller praktik eller att studeranden är narkotikaberoende. Narkotikatestningen gäller inte alkohol.

En ytterligare förutsättning är att testet är nödvändigt för att klarlägga studerandens funktionsförmåga och att studeranden sköter uppgifter som kräver särskild noggrannhet, pålitlighet, självständig omdömesförmåga eller god reaktionsförmåga och där studerandens handlande under narkotikapåverkan eller narkotikaberoende

  • allvarligt äventyrar studerandens eller någon annans liv eller hälsa, 
  • allvarligt äventyrar skyddet eller integriteten i fråga om uppgifter som skyddas av sekretessbestämmelserna, eller  
  • väsentligt ökar risken för olaga handel med och spridning av sådana ämnen som avses i narkotikalagen och som är i universitetets eller i en praktikplats besittning