Beslut om Sibelius-Akademins nämndarbete för konstnärliga nivåprestationer

Principer för nämndarbete i anslutning till konstnärliga nivåprestationer inom Sibelius-Akademins grundutbildning och instruktioner för bedömningsarbetet. Anvisningen gäller inte antagning av studerande.

Nämndernas sammansättning

Ämnesledarna / direktörerna för utbildningsprogrammen utser behöriga personer till nämnderna som bedömer nivåprestationerna samt nämndens ordförande och vice ordförande i de årliga nämndbesluten. Nämndbesluten fattas innan läsåret börjar för ett läsår i taget och publiceras i Studerandes uniarts. Ämnesledaren / direktören för utbildningsprogrammet kan ändra eller komplettera sitt nämndbeslut under läsåret eller delegera denna uppgift. Nämndbeslutet innehåller bestämmelser om de olika nämndernas minimi- och maximistorlek, dock så att nämnderna utöver ordföranden omfattar 1–3 personer. När nämnderna sammanställs beaktas Konstuniversitetets jämställdhets- och likabehandlingsprinciper.

Medlemmarna i nämnderna är i första hand lärare i tjänsteförhållanden vid Sibelius-Akademin. En av medlemmarna i nämnden kan vara studerandens egen instrumentlärare. Enligt ämnesledarens / utbildningsprogrammets direktörs prövning kan man också utse Sibelius-Akademins påbyggnadsexamensstuderande till nämnderna, vid behov personer utanför Sibelius-Akademin eller andra än instrument-/ämneslärarna.

Ämnesledaren / direktören för utbildningsprogrammet ansvarar för att de som väljs till nämndmedlemmar har tillräcklig sakkunskap och förtrogenhet med skötseln av nämnduppgifterna. Ämnesledaren / direktören för utbildningsprogrammet kan vid behov vara medlem eller ordförande i alla konstnärliga nivåprestationer i sin egen ämnesgrupp / sitt eget utbildningsprogram. I brådskande situationer kan även nämndens ordförande komplettera nämnden med en person som hen anser vara lämplig. Då ansvarar ordföranden för att personen har tillräcklig sakkunskap och förtrogenhet med uppdraget.

Jäv

På nämndens arbete tillämpas jävbestämmelserna i förvaltningslagen [434/2003, 28 §]. Nämnderna sammanställs så att det i princip inte finns jäviga personer i dem. Om det dock finns en jävig person i nämnden, får hen inte delta i bedömningen av nivåprestationen eller vara närvarande när den utförs.

En nämndmedlem är jävig när hens förmåga till en opartisk lösning äventyras eller det objektivt sett verkar så. Med andra ord är en person jävig när bedömningens resultat kan medföra hen nytta eller skada.

En nämndmedlem är jävig till exempel när

  • den som utför den konstnärliga nivåprestationen är medlemmens släkting (t.ex. barn, svärson/svärdotter, syskonbarn, makens/makans syskon och dennes barn),
  • den som utför nivåprestationen är en annars närstående person till medlemmen (t.ex. nära vän eller dennes barn),
  • förhållandet mellan medlemmen och den som utför nivåprestationen är särskilt dåligt (t.ex. på grund av en offentlig tvist).

En jävig medlem i nämnden meddelar sitt jäv till ordföranden. Om det i samband med nämndens arbete uppstår en misstanke om jäv, avgör nämnden ärendet under ledning av sin ordförande.

Deltagande i nämndarbetet och arvoden

En arbetstagare inom studietjänsterna / en ansvarig lärare som utsetts av utbildningsprogrammet sammanställer och sammankallar nivåprestationsnämnderna enligt nämndbesluten. För att säkerställa nämndens arbete ska de nämndmedlemmar som kallats till nämnden bekräfta sin ankomst både för nämndens ordförande och för den som sänt kallelsen.

Om en lärare med helhetsarbetstid vid Sibelius-Akademin är förhindrad att delta i nämnden, är hen själv skyldig att skaffa sig en vikarie enligt nämndbeslutet och meddela vikarien för kännedom till nämndens ordförande samt den som sänt kallelsen.

Timlärare som kallats till nämnden och sakkunniga som inte hör till Sibelius-Akademins personal meddelar om förhinder till både nämndens ordförande och den som sänt kallelsen. I dessa situationer ansvarar nämndens ordförande / utbildningsprogrammets ansvariga lärare för att skaffa en vikarie.

Nämndarbetet ingår i uppgifterna av lärare vid Sibelius-Akademin med helhetsarbetstid och beaktas på förhand i planeringen av helhetsarbetstiden. En lärare med helhetsarbetstid betalas alltså inte ett separat arvode för arbetet i grundexamensnämnden.

Ämnesledaren / direktören för utbildningsprogrammet avtalar separat med timläraren, docenten eller en sakkunnig utanför Sibelius-Akademins personal om deltagande i nämndarbetet. Arvodena bestäms utifrån universitetets arvodesbeslut. Nämndens ordförande antecknar uppgifterna om nivåprestationen, nivåprestationens totala längd (inkl. även bedömningsdelen) samt uppgifterna om de nämndmedlemmar som närvarat i nämndens elektroniska nivåprestationsblankett.

Aktörernas uppgifter och ansvar

Prodekanen för utbildning

  • beslutar om riktlinjerna för nämndens arbete

Ämnesledaren / direktören för utbildningsprogrammet

  • leder nämndarbetet för ämnesgruppen/utbildningsprogrammet;
  • utser behöriga personer till nämnderna och fastställer nämndernas sammansättning i de årliga nämndbesluten;
  • leder helhetsarbetstidsprocessen i sin ämnesgrupp / sitt utbildningsprogram, där nämndarbetet tilldelas resurser;
  • bereder nämndbeslutet för sin ämnesgrupp / sitt utbildningsprogram;
  • beslutar tidpunkterna för nivåprestationerna (för nivåprestationer i salarna utifrån producenttjänsternas förslag)

Nämndens ordförande

  • ansvarar för att nämndens sammansättning motsvarar nämndbeslutet;
  • om nivåprestationen utförs med ett instrument som inte har på förhand bestämda prestationsdatum eller om nivåprestationen görs utanför prestationsdatumen, ansvarar ordföranden för nämndens sammansättning och meddelar nämndens sammansättning till arbetstagaren inom studietjänsterna för att sända kallelsebekräftelsen;
  • ansvarar för att skaffa en vikarie när tim-/konstläraren eller en utomstående sakkunnig är förhindrad att delta i nämnden;
  • löser eventuella problem i anslutning till nämndens sammansättning och verksamhet;
  • ansvarar för att nämnden är medveten om och följer bedömningsgrunderna och bedömningsskalan för nivåprestationen;
  • ansvarar för att de centrala faktorer som påverkar bedömningen antecknas i nämndens elektroniska nivåprestationsblankett samt att en prestationsanteckning ges;
  • ansvarar för att examinanden får visa upp sitt program utan störningar;
  • ansvarar för att det reserverats tillräckligt med tid för att ge respons

Ansvarig lärare för nivåprestationer inom utbildningsprogrammet i jazz

  • ansvarar för att nämndens sammansättning motsvarar nämndbeslutet;
  • löser eventuella problem i anslutning till nämndens sammansättning och verksamhet;
  • ansvarar för att skaffa en vikarie när tim-/konstläraren eller en utomstående sakkunnig är förhindrad att delta i nämnden;*

Vice ordföranden

  • är nämndens ordförande när ordföranden är förhindrad att delta i nämndarbetet

Studietjänsterna

  • ansvarar för att sammanställa och sammankalla nivåprestationsnämnden till allmänna och instrumentspecifika nivåprestationsdagar i enlighet med nämndbeslutet (ansvarig lärare i jazz- och global music-utbildningsprogrammen);
  • ansvarar för utbetalningen av arvoden för andra än månadsavlönade nämndmedlemmar;
  • registrerar studerandenas prestationsanteckningar

Producenttjänsterna (nivåprestationer i salarna)

  • bekräftar anmälan till nivåprestationen samt reserverar utrymmen för nivåprestationer och salövningar;
  • gör upp en tidtabell för prestationsdagarna eller bistår ämnesgruppen/utbildningsprogrammet med det;
  • ansvarar för delgivningen om offentliga nivåprestationskonserter och för produktionsuppgifter

Den nivåprestationsansvarige (Utbildningsprogrammet i folkmusik)

För varje studerande som utför en nivåprestation utses en nivåprestationsansvarig, som deltar i nivåprestationskonserten och responssamtalet samt bereder lärarens utlåtande i början av responsen.

Den nivåprestationsansvarige (Utbildningsprogrammet i folkmusik)

Anvisningar om nivåprestationer för studerande finns i sin helhet i Studerandes uniarts. Se nivåprestationsanvisningarna.

Ordnande av nivåprestationstillfälle

Producenttjänsterna utarbetar en plan för tidpunkterna för officiella och extra nivåprestationer och bokar salarna. Beslutet om prestationsdagarna fattas före utgången av föregående läsår och publiceras i Studerandes uniarts. Nivåprestationerna sker i regel på de officiella prestationsdagarna.

För instrument som inte har på förhand reserverade allmänna nivåprestationsdagar, avtalar den studerande om tidpunkten för nivåprestationen med nämndens ordförande. Till övriga delar sker anmälan på samma sätt som för allmänna nivåprestationsdagar. Producenttjänsterna ansvarar även då för utrymmesbokningen.

Studerande anmäler sig till nivåprestationen med en elektronisk anmälningsblankett. Nämnderna sammanställs av en arbetstagare inom studietjänsterna / den ansvariga läraren för utbildningsprogrammet, som skickar kallelsen till nämndmedlemmarna senast två veckor före nivåprestationstillfället. Vid sidan om kallelsen skickas nämnden de uppgifter som studeranden fyllt i på den elektroniska anmälningsblanketten samt de bilagor som studeranden lämnat in. Studerande får inte delta i sammanställningen av nämnden.

Nivåprestationens förlopp

1. Ordföranden konstaterar att nämndens sammansättning överensstämmer med nämndens beslut och ger studeranden lov att börja.
2. Nivåprestationskonsert
3. Ordföranden öppnar och avslutar bedömningsdiskussionen och leder talet, varefter nämnden bedömer prestationen. Den studerandes egen instrumentlärare kan delta i bedömningsdiskussionen.
4. Nämnden för ett responssamtal med studeranden. Den studerande får bestämma om andra än nämndmedlemmarna och den studerandes lärare får närvara vid responssamtalet. Den studerande har rätt att spela in responsen.
Om det inte är möjligt att få respons omedelbart i samband med prestationen, ska den studerande få responsen så snart som möjligt efter prestationen.
5. Nämndens ordförande antecknar uppgifterna om nivåprestationen samt en kort verbal bedömning av prestationen i nämndens elektroniska nivåprestationsblankett.
6. På den studerandes begäran skickas responsen också skriftligen.

Nivåprestationernas bedömningsskalor

Sätten att avlägga nivåprestationerna och den bedömningsskala som används har antecknats i läroplanerna i nivåprestationernas kursbeskrivningar. Lärdomsprovets delprestationer bedöms på skalan 0–5, varvid 0 är underkänd, eller godkänd-underkänd.

Nivåprestationer som ska bedömas på skalan 0–5 bedöms så att nivåprestationens totala vitsord är det heltal som är närmast medeltalet av alla vitsord som nämndens medlemmar gett. Om medeltalet ligger mellan två heltal, avrundas vitsordet till det högre heltalet.

Nivåprestation i en del

Varje nämndmedlem ger prestationsvitsordet 0–5. Ordföranden antecknar varje vitsord som nämndmedlemmarna gett på den elektroniska nivåprestationsblanketten. Prestationen är underkänd om minst hälften av nämndens medlemmar ger vitsordet noll eller underkänd.

Nivåprestation i flera delar

Varje medlem i nämnden ger vitsordet 0–5 eller godkänd/underkänd för delprestationen. Vitsorden antecknas på blanketten. Varje del av delprestationen ska godkännas separat. Delprestationen är underkänd om minst hälften av nämndens medlemmar ger vitsordet 0 eller underkänd. När alla delar har avlagts, ges ett slutligt vitsord för nivåprestationen.

Helhetsvitsordet för studieperioden består av det heltal som är närmast medeltalet av alla nämndmedlemmars vitsord. Om medeltalet ligger mellan två heltal, avrundas vitsordet till det högre heltalet.

Den studerande har rätt att begära omprövning av sitt vitsord. Läs mer om hur du kan begära omprövning.

Inställande och omtagning en nivåprestation

Den studerande kan flytta eller inställa sin nivåprestation på grund av något annat än sjukdom senast sex veckor före prestationsdagen. Antalet omtagningar av underkända nivåprestationer eller delprestationer begränsas inte.