Beslutsfattande och ändringssökande som gäller studerande

Hurdana beslut fattar universitetet gällande studerandena och hur kan jag söka rättelse i beslut som gäller mig?

Universitetets beslut som gäller studerande

Beslut som gäller den studerande fattas i olika skeden av studierna. Beslut som gäller den studerande är i allmänhet förvaltningsbeslut. Universitetets förvaltningsbeslut som gäller studerande är till exempel antagning av studerande, förlust av studierätt, beviljande av tilläggsstudietid, beviljande av examen, bedömnings- och disciplinära beslut.

Förvaltningsbesluten är skriftliga och de ska motiveras och till dem ska fogas information om hur man kan begära omprövning av beslutet eller söka ändring.

Den studerande har rätt att bli hörd om all den utredning som beslutsfattaren skaffar till sitt förfogande.

En studerande har rätt att begära omprövning

Den studerande kan i enlighet med 82–84 § i universitetslagen begära omprövning eller söka ändring i ett förvaltningsbeslut som gäller hen. Med omprövningsärenden avses begäranden om omprövning som riktas till Konstuniversitetet och med ändringsärenden besvär till förvaltningsdomstolen.

Beslut som är föremål för rättelseförfarande, dvs. begäranden om omprövning som ska riktas till Konstuniversitetet, är enligt 82 § i universitetslagen (24.7.2009/558) beslut som gäller antagning av studerande, förlust av studierätten, bedömning av studieprestationer samt lärdoms- och färdighetsprov, samt tillgodoräknande. Ett beslut i vilket omprövning får begäras enligt 82 § i universitetslagen får inte överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen innan omprövningsförfarandet har slutförts.

Ändring i andra förvaltningsbeslut och beslut som meddelats i omprövningsförfarande söks genom besvär direkt hos förvaltningsdomstolen. Behörig förvaltningsdomstol är Helsingfors förvaltningsdomstol.

Av den besvärsanvisning som bifogats till beslutet ska det framgå vart begäran om ändringssökande ska riktas och hur ändringssökande ska begäras. Besvär över beslut som gäller bedömning av studieprestationer kan dock inte anföras hos förvaltningsdomstolen.

Situationer där man kan begära omprövning eller ändring

Nedan behandlas typiska situationer som gäller studerande och i vilka man kan begära omprövning eller ändring.

Beslut om antagning av studerande

Omprövning av beslutet om antagning av studerande får med stöd av 82 § 1 mom. i universitetslagen (558/2009) begäras hos Konstuniversitetet. Omprövning av antagningsbeslutet kan begäras skriftligen inom 14 dagar från det att antagningsresultatet offentliggjorts.

Ansökningar om tilläggstid, dvs. förlust av studierätt

Den studerande kan ansöka om tilläggstid för att slutföra studierna, om den lagstadgade studietiden håller på att löpa ut. Om tilläggstid inte beviljas, får omprövning av beslutet begäras med stöd av 82 § 2 mom. i universitetslagen (558/2009) inom 14 dagar från beslutsdagen på det sätt som anges i förvaltningslagen. Dagen för delfåendet av beslutet räknas inte in i besvärstiden.

Bedömning av studieprestationer eller lärdomsprov

Med studieprestation avses en studieperiod enligt läroplanen som studeranden har slutfört och vars omfattning fastställs i studiepoäng. Med studieprestation kan även avses tillgodoräknad eller annan kompetens som förutsätts i läroplanen. För tydlighetens skull konstateras att även lärdomsprov på magister-, licentiat- eller doktorsnivå betraktas som studieprestationer, men att de delvis omfattas av avvikande bestämmelser för sökande av ändring.

Vid bedömningen av studieprestationer vid Konstuniversitetet iakttas principer som beskrivs närmare i 44 § i universitetslagen och i Konstuniversitetets utbildningsinstruktion.

Om studeranden är missnöjd med bedömningen av sin studieprestation eller om studieprestationen är förknippad med någon annan problemsituation, lönar det sig att först förhandla med läraren för studieperioden i fråga. Om ingen lösning hittas på detta sätt, bör den studerande kontakta akademins studiechef.

Studeranden har rätt att få veta hur bedömningsgrunderna har tillämpats på hens studieprestation. Den studerande ska ges tillfälle att ta del av en skriftlig eller på annat sätt bevarad studieprestation när den har bedömts. Skriftliga och på annat sätt bevarade studieprestationer ska förvaras minst sex månader räknat från den tidpunkt då resultatet offentliggjordes (universitetslagen 44 § 1 mom.).

Resultaten av studieprestationerna ska meddelas senast inom 4 veckor från det att tentamen hölls eller någon annan studieprestation lämnades in.  Om resultatet av giltiga skäl inte kan meddelas inom utsatt tid ska den nya tidpunkten för meddelandet anmälas innan den utsatta tiden löper ut. Efter att resultaten meddelats registreras studieprestationerna utan dröjsmål. Vid behandlingen av uppgifter om studieprestationer iakttas dataskyddslagstiftningen och offentlighetslagen.

Den studerande ska själv följa med sina egna studieprestationer i studieregistret och påpeka om studieprestationerna inte har införts i studieregistret i tid. Det är svårt och tidskrävande att söka efter gamla prestationsanteckningar i efterhand. Dessutom ska man beakta att tentamenspappren bevaras under en begränsad tid (minst 6 månader), så det kan vara för sent att först i juli fråga efter exempelvis ett vitsord som saknas för en tentamen som gjordes i december.

Rättelse av bedömningen av en studieprestation (andra än lärdomsprov på magister-, licentiat- och doktorsnivå)

Enligt 82 § 4 mom. i universitetslagen kan en studerande som är missnöjd med bedömningen av en annan studieprestation än ett lärdomsprov muntligen eller skriftligen begära rättelse av den lärare som har utfört bedömningen. Begäran om omprövning ska framställas inom 14 dagar från den tidpunkt då den studerande har haft möjlighet att ta del av resultaten av bedömningen samt av hur bedömningsgrunderna har tillämpats på hen.

Den som är missnöjd med ett beslut som fattats med anledning av en begäran om omprövning kan föra ärendet till Konstuniversitetets examensnämnd för behandling inom 14 dagar från det att hen har fått del av lärarens beslut.

I ett beslut om bedömning och tillgodoräknande av studieprestationer som fattats i ett omprövningsförfarande får ändring inte sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen.

Bedömning av lärdomsprov (lärdomsprov på magister-, licentiat- och doktorsnivå)

Med lärdomsprov avses i detta sammanhang lärdomsprov på magister-, licentiat- och doktorsnivå. Bedömningen av lärdomsprovet ges skriftligen. Anvisningar om hur man ansöker om rättelse hos Konstuniversitetets examensnämnd ska bifogas till bedömningen av lärdomsprovet.

Enligt 82 § 3 mom. i universitetslagen får en studerande av det organ som universitetet utser yrka på rättelse av bedömningen av sin doktorsavhandling, licentiatavhandling och motsvarande lärdoms- och färdighetsprov samt studie eller annan motsvarande studieprestation som ingår i de fördjupade studierna inom 14 dagar i enlighet med vad som föreskrivs i förvaltningslagen. Vid Konstuniversitetet behandlas begärandena om omprövning i examensnämnden. Begäran om omprövning ska framställas inom 14 dagar från delfåendet av beslutet. Mer information om att söka rättelse i studieärenden får du av studiecheferna.

Den skriftliga begäran om omprövning riktas till Konstuniversitetets examensnämnd.

I ett beslut om bedömning av studieprestationer som fattats i ett omprövningsförfarande får ändring inte sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen.