Svensk i Finland verksamhet fortsätter – nya ambassadörer sökes

Svenska Kulturfonden har beviljat ett bidrag på 300 000 euro för Svensk i Finland projektet för åren 2024–2027. Rekryteringen av nya ambassadörer kommer att påbörjas under senvåren eller början av hösten.

Projektet bygger på att svenskar som studerar vid en av högskolorna som erbjuder studier på svenska i Finland, besöker gymnasieskolor i Sverige. Under besöken berättar de om ländernas gemensamma historia, om språkförhållandena i Finland och om livet och studierna i grannlandet. Målet med besöken är att svenska ungdomar ska få veta om möjligheterna som väntar på dem i Finland, på svenska.

Till exempel Finland är det enda landet i världen utanför Sverige där svenskar kan studera på högskolenivå på sitt modersmål. Det kommer ofta som en överraskning för svenskar att de har möjligheten att studera på högskolenivå på svenska i Finland och att de har rätt till offentlig service på svenska. Dessa faktorer kombinerat med ett livligt och förmånligt studieliv, har lett till att allt fler svenskar har vänt blicken mot öst när det gäller högskolestudier utomlands.

Rekryteringen av nya studentambassadörer inleds i slutet av våren eller början av hösten. Den som är intresserad av att bli ambassadör kan kontakta Lotta Karlsson.

Lotta Karlssons kontaktuppgifter:
lotta.karlsson@uniarts.fi
+358400792086

Språkambassadörerna rf förverkligar projektet i samarbete med Aalto-universitet, Hanken – Svenska Handelshögskolan, Helsingfors universitet, Högskolan på Åland, Konstuniversitetet, Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi.