Jenni Lättilä utsågs till Sibelius-Akademins prodekan för konstnärlig verksamhet

Med Lättiläs utnämning har urvalet av tre heltidsprodekaner för undervisning, forskning och konstnärlig verksamhet enligt Sibelius-Akademiens nya organisationsstruktur avslutats. Sibelius-Akademins nya lednings- och organisationsmodell träder i kraft den 1 januari 2024. 

Jenni Lättilä (photo: Jirina Alanko)

Som prodekan leder Jenni Lättilä den konstnärliga verksamheten vid Sibelius-Akademin och ansvarar också för akademins interaktion med samhälle och externa relationer i samarbete med dekanen. Dessutom leder hon verksamheten inom producenttjänster, tekniska produktionstjänster och programtjänsten Primo och fungerar som förperson för en del av akademins ämnesledare.  

Lättilä har varit ledare och lärare för ämnesgruppen för sångmusik vid Sibelius-Akademin sedan 2020. Hon har en mångsidig konstnärlig karriär som operasångerska och liedartist samt konsertsolist. Hon har framgångsrikt deltagit i nationella och internationella tävlingar och har också arbetat som sånglärare och forskare. Lättilä avlade doktorsexamen i musik vid Sibelius-Akademins DocMus-doktorandprogram år 2017 med en avhandling om känslomässigt arbete hos operasångare. Hon har även en magisterexamen från programmen för kyrkomusik samt sångmusik och opera. 

Lättilä valdes på grund av hennes akademiska ledarskapserfarenhet som framgångsrik ämnesledare för en omfattande ämnesgrupp. Hon uppskattades också ha förmåga att snabbt ta över prodekanens uppgifter. Hon visade också starkt intresse och beredskap att inta en synlig roll i akademins samhälleliga interaktion och påverkan. 

”Rekryteringsgruppen insåg dessutom att det finns ett särskilt behov av Lättiläs kompetens och egenskaper vid starten av den nya organisationen. Hon har kompetens inom emotionell ledning och förmåga samt vilja att agera som gemenskapens inspiratör”, säger Sibelius-Akademins dekan Emilie Gardberg. 

Individuell support och coaching för att växa i ledarrollen 

Lättiläs val skedde genom en procedur där potentiella interna kandidater vid akademin identifierades efter de två tidigare stegen i processen, den öppna ansökan och direktrekryteringen. Efter inbjudningsförfarandet, intervjuer och offentlig hörning placerade rekryteringsgruppen Lättilä på första plats och Seinäjoki-enhetens utbildningschef, Piia Kleemola-Välimäki på andra plats. Efter att ha hört akademins direktion föreslog dekanen att Lättilä utnämns till rektorn. 

”I prodekanens uppgift motiverar mig stödet för akademins mycket mångsidiga konstnärliga verksamhet samt främjandet av musikens ställning och synlighet brett i samhället”, beskriver Lättilä. 

”Mina centrala värden inkluderar att lyssna på och lita på experter samt öppet och transparent ledarskap. Mitt syfte är att bygga en framtidssyn med gemenskapens expertis. Vi utforskar tillsammans hur vi möjliggör konstnärlig verksamhet på ett förnuftigt och rättvist sätt med accepterade kriterier”, säger Lättilä. 

Lättilä får stöd för sin uppgift genom individuell coaching och mentorskap från ledningen och HR-tjänsterna vid Sibelius-Akademin. Samtidigt testas ett bredare, långsiktigt coachnings- och mentorskapsprogram, som syftar till att stödja tillväxten av olika ledarroller inom Sibelius-Akademin gemenskap.   

Prodekaner leder med sina unika styrkor 

Uppdraget som prodekan för konstnärlig verksamhet är en del av det nya dekanatet som leds av dekan Emilie Gardberg. Till dekanatet hör även prodekanerna Markus Utrio, ansvarig för undervisning, och Tuuli Talvitie, ansvarig för forskning, som båda utnämndes i september 2023. Prodekanerna inleder sina uppdrag i den nya organisationsmodellen den 1 januari 2024. Prodekanernas uppgifter vid Konstuniversitetet är femåriga tidsbegränsade ledaruppdrag. 

Markus Utrio fokuserar i sitt nya uppdrag på att utveckla antagningen och vägledningen för studerande. Vid införandet av den nya läroplanen är centrala perspektiv belastningen på studerande och resurseffektiva metoder. 

”Huvuddelen av utvecklingsarbetet relaterar till undervisning, lärararbete och kompetensutveckling, där ett exempel är förbättringen av digitala färdigheter inom hela Konstuniversitetet”, säger Utrio.  

”Sammanfattningsvis är det här uppdraget en dröm som går i uppfyllelse, eftersom jag får möjlighet att utveckla såväl pedagogiskt ledarskap som pedagogik, två centrala kompetensområden och min passion”, summerar Utrio. 

Markus Utrio

Inom forskning och doktorsutbildning sker många förändringar, med ett centralt tema att stärka forskning och forskningsbaserad verksamhet vid Sibelius-Akademin. Tuuli Talvitie’s starka erfarenhet av förändrings- och processledning kommer till användning i många pågående och kommande utvecklingsprojekt. 

”Vi fokuserar på att utveckla forskningsstrategier för utbildningsprogram, eftersom vår pedagogik bör vara alltmer forskningsbaserad. Vi förnyar läroplanen för doktorsutbildningen och fortsätter utredningen om att sammanföra doktorandprogrammen. Vi granskar Tutti-teamets (stödtjänsterna för forskningen och doktorsutbildningen vid Sibelius-Akademin) arbetsfördelning och position. Vi bygger forskningssamarbete internt och externt, bland annat med Konstuniversitetets forskningsinstitut, vice rektor för forskning och våra partners inom det europeiska universitetsalliansen”, berättar Talvitie. 

”Jag vill också stärka ställningen för vår breda och erkända doktorsutbildning internationellt och fortsätta dialogen med olika intressenter. Diskussioner och möten under hösten har varit värdefulla och kommer att fortsätta nästa år”, tillägger Talvitie. 

Tuuli Talvitie

Förändringar i organisationsmodellen diskuteras vid morgonkaffet den 9 januari 2024 

Rekryteringen av prodekaner initierades efter förändringsförhandlingarna kring Sibelius-Akademins lednings- och organisationsmodell. Som ett resultat av detta togs besluten om att fakultetsindelningen upphör och samtidigt beslöts om prodekanernas antal och uppgifter.   

Vid utformningen av organisationsmodellen har en viktig synvinkel varit att lätta på arbetsbördan för ämnesledare. 

Alla förändringar i den nya organisationsmodellen för Sibelius-Akademin kommer att diskuteras under det första personalkaffet den 9 januari 2024. 

”Varje prodekan kommer att ta ledningen och utveckla frågor inom sitt ansvarsområde enligt gemensamma processer, arbetsmetoder och principer tillsammans med alla ämnesgrupper. Dessa arbetsmetoder har vi finslipat tillsammans under de senaste månaderna, och jag är verkligen glad att vi nu kommer att praktisera dem och bedöma deras funktionalitet och påverkan”, sammanfattar Gardberg. 

Tidigare nyhetsrapportering  

Ta en titt på tidigare nyhetsrapportering om ämnet genom länkarna nedan. 

Mer information

Dekan Emilie Gardberg
emilie.gardberg@uniarts.fi