Studiestöd

Syftet med studiestödet är att trygga din försörjning under studietiden. Studiestöd söks hos Fpa.

För grundexamensstuderande på heltid består försörjningen vanligtvis av studiestöd, allmänt bostadsbidrag samt statsgaranterat studielån.  

Om du avlägger din examen inom utsatt tid kan du få studielånskompensation eller studielånsavdrag.

Ansökan om studiestöd

Som högskolestuderande kan du ansöka om studiestöd från Fpa för att trygga din utkomst. Läs mer om studiestöd på Fpa:s sida Studiestöd.

Studiestöd på Åland

Du kan få studiestöd av Åland om du är stadigvarande bosatt på Åland.

Studiestöd för utländska medborgare

Om du är utländsk medborgare kan du få finskt studiestöd på vissa villkor. I regel får personer som kommer till Finland från ett annat land för att studera stöd för sina studier från sitt hemland.

Vuxenutbildningsstöd

Vuxenutbildningsstöd är ett ekonomiskt stöd som beviljas arbetstagare eller företagare för studier som stöder yrkesmässig utveckling.

Sommarstudiestöd

Du kan också få studiestöd för sommartiden 1.6–31.8. Du kan få stöd till exempel för föreläsningar, tentamina, arbetspraktik och lärdomsprov.  

Insjuknande under studierna

Om du insjuknar mitt under studierna kan du bli sjukledig. Under sjukdomstiden kan du få sjukdagpenning i stället för studiestöd.

Studiestödsrådgivning

När det gäller studiestöd får du stöd och rådgivning från Fpa:s kundtjänst

  • Studerandenas telefontjänst på finska 020 692 209 (må–fr kl. 9–16) 
  • Från studerandenas telefontjänst på svenska 020 692 229 (må–fr kl. 9–16) 
  • Från studerandenas telefontjänst på engelska 020 634 2550 (må–fr kl. 9–15) 

Du kan också personligen besöka vilket som helst av Fpa:s servicepunkter

Om du behöver tolkhjälp hittar du också information om det på Fpa:s webbplats

Hur länge kan jag få studiestöd?

Din maximala stödtid beror på din examens omfattning och när du har inlett dina första högskolestudier. 

Om du avlägger både lägre och högre högskoleexamen får du först studiestöd för att avlägga lägre högskoleexamen. Du kan få studiestöd för att avlägga högre högskoleexamen först efter att du har avlagt lägre högskoleexamen.

Hur studieframgången påverkar studiestödet

Uppföljningen av studieframgången görs årligen i oktober. Uppföljningen av studieframgången gäller hela föregående läsår (1.8–31.7) och hela den tid du har studerat vid en högskola i Finland (från och med 1.8.2011). Studierna under enskilda månader övervakas inte. 

Dina studier har framskridit tillräckligt om du under föregående läsår i genomsnitt har avlagt minst 5,0 studiepoäng per stödmånad. Studieprestationerna ska dock uppgå till minst 20 studiepoäng för varje läsår under vilket du har fått studiestöd.  

Om du inte har fått tillräckligt med studieprestationer skickar FPA ett brev med begäran om utredning till dig. Svara på begäran om utredning och klargör orsakerna till att dina studier har blivit långsammare. Utbetalningen av studiestöd kan fortsätta om dina studier tillfälligt har blivit långsammare av ett godtagbart skäl.

Inkomsternas inverkan på studiestödet

Dina inkomster påverkar hur många månader per år du kan lyfta studiestöd. Du måste själv se till att dina inkomster hålls inom de gränser som Fpa tillåter.

Om du märker att dina inkomster överskrider årsinkomstgränsen kan du höja årsinkomstgränsen 

  • genom att endast ansöka om stöd för vissa studiemånader 
  • genom att annullera stödet på förhand 
  • genom att frivilligt återbetala redan utbetalt stöd. 

LÄS MER OM INVERKAN AV EGNA INKOMSTER PÅ STUDIESTÖDET

Förlängning av studiestödstiden

Om du inte har kunnat slutföra din examen under den maximala stödtiden kan du under vissa förutsättningar beviljas förlängning av din maximala stödtid per examen. Du kan få en förlängning av den maximala stödtiden för att slutföra en högskoleexamen under sammanlagt högst 9 stödmånader. 

En förlängning av den maximala stödtiden för examen kan beviljas endast om du visar att dina studier har fördröjts på grund av sjukdom eller något annat särskilt vägande skäl. 

Grundläggande utkomststöd

Som studerande kan du ha rätt till grundläggande utkomststöd. Så kan det vara till exempel om du inte får studiestöd eftersom 

  • du har inte beviljats statsborgen för studielån eller du har inte fått studielån från banken 
  • du har utnyttjat din studiestödstid 
  • ditt studiestöd har dragits in på grund av otillräcklig studieframgång 
  • du har inte beviljats studiestöd eller det har dragits in av något annat skäl. 

Grundläggande utkomststöd är en förmån som beviljas i sista hand, vilket innebär att du först måste ansöka om alla andra förmåner som du kan ha rätt till.

Frivilliga studier med arbetslöshetsförmån

En arbetslös arbetssökande kan under vissa förutsättningar studera på heltid eller som bisyssla utan att förlora sin arbetslöshetsförmån. Studiernas inverkan på din arbetslöshetsförmån avgörs inom arbets- och näringstjänsterna, så diskutera dina studieplaner med TE-tjänsterna innan du inleder dina studier.

Bostadsbidrag

Som studerande får du allmänt bostadsbidrag på samma villkor som andra stödtagare. När stöd beviljas beaktas alltså inte studiemånader eller maximitider för studiestöd. Bostadsbidraget påverkar inte erhållandet av studiestöd och beaktas inte som inkomst i studiestödet.