Stipendier till Teaterhögskolans studerande från Konstuniversitetets stödstiftelse

Stipendiet kan sökas av närvarande Teaterhögskolans grundexamensstuderande och doktorander.

Nästa stipendieansökan för studeranden ordnas 4.12.2023–22.1.2024. Ansökan stängs måndag 22.1 kl. 16.00 finsk tid och ansökningar som inkommit därefter behandlas inte. Ansökan görs i webbtjänsten. Länken till tjänsten hittar du längre ned på den här sidan. Konstuniversitetets stödstiftelses styrelse beslutar om beviljade stipendier i februari-mars 2024. Alla sökande meddelas om beslutet per e-post.

Bekanta dig noggrant med ansökningsanvisningarna nedan!

Vem kan ansöka om stipendium?

Stipendiet kan sökas av närvarande grundexamensstuderande och doktorander. Man kan ansöka om stipendium antingen som enskild person eller som en del av en grupp. I stipendiebesluten prioriteras de studerande som inte tidigare har fått stipendium.

För vilket ändamål kan man ansöka om stipendium?

Stipendiet beviljas som stöd för inlärningen. Stipendium beviljas bara för sådan verksamhet som ger studiepoäng. I beslutet beaktas stipendium som stödstiftelsen, dekanen eller utbildningsprogrammet/enheten tidigare beviljat studeranden under samma examensskede och stipendiets belopp.

Användningsändamålen för stipendiet kan vara följande:

  • Studier utomlands. Stipendium kan beviljas i första hand till sådana utlandsstudier som inte har kunnat få andra internationella stipendier såsom Erasmus- eller Nordplus-stipendier. 
  • Deltagande i kurser, seminarier, konferenser e.d. i hemlandet eller utomlands (rese-, inkvarterings- och deltagaravgifter) 
  • Praktik i hemlandet eller utomlands. Med stödet strävar man efter att jämna ut den ekonomiska ojämlikhet som beror på olika situationer och uppgifter. Stipendium beviljas i regel inte för praktik vid de teatrar och i de dansgrupper som följer branschens allmänt bindande kollektivavtal och den lön som enligt kollektivavtalet ska betalas ut till praktikanten.  Om du söker stipendium för praktik ska du i ansökan även ange den lön eller det arvode eller annat ekonomiskt bidrag du får för praktiken. 

För vilket ändamål beviljas inte stipendier?

  • Studier eller praktik utomlands med Erasmus+- eller Nordplus-stipendium
  • För dagtraktamenten, matpenning e.d. 
  • Teaterhögskolans produktionskostnader.
  • Deltagande i undervisning, seminarier eller konferenser som ordnas av Konstuniversitetet. 
  • Redan genomförda projekt.
  • Åt en sökande som redan under samma examensskede har fått ett betydande stipendium av utbildningsprogrammet, enheten eller dekanen vid Teaterhögskolan.
  • Åt en sökande som tidigare fått Teaterhögskolans stipendium, men som inte har gjort någon skriftlig rapport om hur det använts. 
  • För kostnader som uppstår efter utexamineringen.
  • Stipendier kan inte beviljas på sociala eller medicinska grunder eller för ändamål som främjar dessa.

Stödstiftelsen har rätt att återkräva ett redan utbetalt stipendium ifall det har använts för ett annat ändamål än det ansökta eller om användningen inte har rapporterats. Efter att stipendiet har beviljats är det möjligt att med motivering ändra användningsändamålet (t.ex. om kursen ställs in) med särskilt beslut av dekanen. Detta sker genom att kontakta adressen  teak.apurahat@uniarts.fi

För vilken tid kan man ansöka om stipendium?

Användningstiden för stipendiet är till utgången av det år som följer på beviljandet, dvs. fram till utgången av 2025 under den här ansökningsrundan. Stipendiet kan således inte sökas för ett sådant ändamål som har förverkligats före beslutet om stipendium. Stipendiet återgår till fonden vid utgången av året då det beviljades, om stipendiaten inte fram till dess har meddelat sina inbetalningsuppgifter. Därefter är det inte längre möjligt att lyfta stipendiet i fråga.

Hurdan är en bra ansökan?

En bra ansökan har gjorts omsorgsfullt och med eftertanke. Den är realistisk och innehåller alla uppgifter som begärs på blanketten. Budgeten är tydlig. Av ansökan får man lätt en uppfattning om vad stipendiet används till och hur det främjar sökandens studier.

Hur stort stipendium kan man ansöka om?

Storleken på stipendiet är behovsprövat och beror på det belopp för stipendierna som stödstiftelsens styrelse årligen beslutar om. I genomsnitt beviljas cirka 100–1 000 euro i stipendier.

Stipendium eller lön?

Stipendiaten kan använda sitt stipendium för att anställa hjälparbetskraft, dock inte för egna lönekostnader. Observera att om du ansöker om stipendium för arvoden ansvarar du själv för de sedvanliga arbetsgivarskyldigheterna, såsom förskottsinnehållningar och bikostnader. Stödstiftelsen eller Teaterhögskolan ger inte rådgivning om betalning av arbetsgivarskyldigheter, utan de ska man själv ta reda på.

Betalas skatt på stipendiet?

På stipendiet betalas i regel ingen inkomstskatt. Konstuniversitetets stödstiftelse är en privat stiftelse, vilket innebär att de sammanlagda beviljade stipendierna är skattefria fram till statens årliga konstnärsstipendium (25 547,52 euro år 2023).

Stödstiftelsen anmäler stipendierna till Skatteförvaltningen om stipendiets storlek är minst 1 000 euro. Uppgifterna syns i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Stipendierna utgör inkomst för det skatteår då de betalas ut.

När stipendiet har beviljats en arbetsgrupp, syns det i allmänhet endast på den förhandsifyllda skattedeklarationen för den sökande. Då meddelar arbetsgruppens medlemmar själva skattemyndigheten om stipendiet.

Läs mer om beskattning av stipendier här

Vad händer efter ansökningstiden?

Utlåtande om ansökningarna begärs av ledaren för utbildningsprogrammet i fråga.

Stödstiftelsens ombudsman bedömer ansökningshelheten i förhållande till den fördelningsmån för placeringarna som styrelsen årligen beslutar om. Ansökningarna allokeras till Teaterhögskolans och Bildkonstakademins fonder.

Dekanus gör en slutlig framställning om stipendiaterna till stödstiftelsens styrelse, som godkänner framställningen. I februari–mars hålls ett styrelsemöte där beslut fattas om stipendierna. Stipendiaterna får information om stipendiet genast efter stödstiftelsens styrelsemöte. Samtidigt meddelas de det datum då betalningsuppgifterna senast ska anmälas. Stipendierna betalas ut i en rat våren 2024.

Rapportering om hur stipendiet används och andra principer

Alla stipendier ska rapporteras i Aspicore-systemet senast före utgången av året efter att de beviljats. Man kan inte ansöka om ett nytt stipendium förrän utredningen har gjorts och försummelse av utredningsskyldigheten kan leda till att den nya stipendieansökan avslås. 

Stipendiet ska användas för det ändamål för vilket det har beviljats. Om stipendiet har använts för något annat ändamål och tillstånd för ändring av ändamålet inte har sökts, återkrävs det. Ändringstillstånd söks skriftligen genom att skicka en fritt formulerad ansökan till teak.apurahat@uniarts.fi. Till ansökan om ändringstillstånd ska fogas en ny budget och tydliga motiveringar för ändringen samt för hur det nya förslaget stöder studierna. Utan dessa avslås ändringsförslaget automatiskt och den studerande kan inte överklaga beslutet. Då ska stipendiet returneras till stödstiftelsen.

Anvisningar för webbsystemet för stipendier

Stipendierna söks via webbsystemet Apiscore. Ansökan ska vara framme i systemet den sista ansökningsdagen 22.1.2024 kl. 16.00 (finsk tid). Skicka in din ansökan i god tid så undviker du rusning i tjänsten!

Registrera dig i tjänsten med din Uniarts-e-postadress, som samtidigt fungerar som ditt användarnamn. Lösenordet ska vara minst 8 tecken och innehålla minst en siffra. Om du glömmer lösenordet kan vi skicka länken för byte av lösenord till den e-postadress du angett.

Registrera dig i webbsystemet här

Uppgifternas riktighet och förbindelse

Den studerande ansvarar själv för att alla begärda uppgifter lämnas in och att de är korrekta. Bristfälligt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Den som ansöker om stipendium förbinder sig att följa fondens anvisningar samt att följa planen i ansökan.

Mer information

Användningsändamålet för stipendierna och andra innehållsmässiga frågor:

Aapo Juusti
Ledningens assistent, utvecklingstjänster Teaterhögskolan
teak.apurahat@uniarts.fi 
0400 792 099
(Föräldraledig 27.11.2023–16.1.2024. Under föräldraledigheten ger Alina Tolvanen ytterligare information)

Allmänt om stödstiftelsens stipendier och utsatta tider:
Anni Pokki
Ombud för Konstuniversitetets stödstiftelse
050 476 69 61