Uppgörande av individuell studieplan (ISP)
Som studerande vid Konstuniversitetet gör du upp en personlig studieplan, dvs. en ISP, enligt vilken du genomför dina studier.
Läroplanen och examensstrukturen fungerar som grund för ISP
IPS är ett centralt verktyg för dina studier, dina egna mål, dina fördjupningsobjekt och din planering.
Stommen och grunden för ISP är alltid läroplanen och examensstrukturen. I examensstrukturen framkommer vilka obligatoriska studier du har, om strukturen innehåller några alternativa studieperioder som du själv kan välja mellan, samt hur många valfria studier du kan inkludera i din examen. Du kan bekanta dig med läroplan och examensstruktur i studiehandboken.
Gör upp en individuell studieplan i början av studierna
Du gör upp din första ISP i början av studierna och uppdaterar din ISP årligen. Ditt akdemin undervisningsområde informerar närmare om rutinerna och tidtabellerna för utarbetande och uppdatering av ISP.
ISP utarbetas med beaktande av examenstiderna och -omfattningen
Du gör upp din ISP separat för kandidat- och magisterexamina. När du gör upp din ISP ska du beakta den målsatta tiden för avläggande av examen, som varierar från akademi till akademi samt examens omfattning.
Tider för avläggande av examina:
Den målsatta tiden för avläggande av kandidatexamen vid Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan är 3 år och vid Bildkonstakademin 3,5 år
Den målsatta tiden för magisterexamen vid Teaterhögskolan och Bildkonstakademin är 2 år och vid Sibelius-Akademin 2 eller 2,5 år beroende på målexamen
Examinas omfattning:
kandidatexamen vid Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan har 180 studiepoäng, vid Bildkonstakademin 210 studiepoäng
Magisterexamen vid Teaterhögskolan och Bildkonstakademin har 120 studiepoäng, vid Sibelius-Akademin beroende på målexamen antingen 120 eller 150 studiepoäng
I ISP-handledningen får du information om hur du kan avlägga 60 studiepoäng per läsår och hela examen inom den målsatta studietiden.
Anvisningar för uppgörande av ISP
Du skapar din ISP i studiedatasystemet Peppi.
I ISP-vyn i Peppi
- ser du din examensstruktur och tillhörande obligatoriska och alternativa studiehelheter och enskilda studieperioder som är avklarade
- kan du redigera din individuella studieplan och anteckna vilka studieperioder av de alternativa studieperioderna du tänker avlägga och vilka valfria studier du vill välja. Du kan bekanta dig med utbudet av valfria studieperioder i studiehandboken (länk).
- kan du anmäla dig till undervisningen (kurser och individuell undervisning)
- kan du göra upp en tidsplan för genomförandet av studierna och anteckna eventuella frånvaroperioder
- kan du göra anteckningar i din ISP och skicka meddelanden till dina ISP-handledare
I din ISP inkluderar du också eventuella studier som du genomfört i internationella utbytesstudier.
Stöd och handledning
Planeraren för din ämnesgrupp samt den akademiska ISP-handledaren (till exempel tutorläraren) hjälper dig att diskutera dina mål och planer i IPS-samtalen.
Godkännande av ISP
När du har utarbetat din ISP skickar du den till planeraren för din ämnesgrupp eller den akademiska ISP-handledaren i Peppi för godkännande.
Anvisningar om ISP för studerande vid Sibelius-Akademin
Som grundexamensstuderande vid Sibelius-Akademin följder du en individuell studieplan (IPS). Den individuella studieplanen baserar sig på Akademins gällande undervisningsplan. Studieplanen omfattar de studier som du ska följa och fullgöra för att uppnå kompetenskraven enligt undervisningsplanen inom den målsatta tiden för examen. IPS upprättas i studiedatasystemet Peppi.
Upprätta din studieplan
Du får vägledning i att upprätta din individuella studieplan av ämnesgruppens/utbildningsprogrammets chef, tutorlärare, professor och/eller planerare. Syftet är att hitta den studiebana som bäst hjälper dig med studierna och lärandet och stödjer din individuella utveckling som konstnär, pedagog, forskare och expert.
Universitetet har tilldelats utbildningsresurser enligt de målsatta tiderna för avläggande av examina (L 558/2009, 40 §). Du bör lägga upp din individuella studieplan för varje examen så att dess omfattning är så nära den målsatta omfattningen (180 sp, 150 sp och 120 sp). Studieplanen med tillhörande studierådgivning och studiehandledning hjälper dig att skapa en helhetsbild av studierna och se hur du kan avlägga 60 studiepoäng på ett läsår och hela examen inom den målsatta tiden (tre år för kandidatexamen i musik, två och ett halvt år för magisterexamen i musik och två år för konstmagisterexamen).
I början av studierna lägger du upp en studieplan för de obligatoriska studierna för hela examen och disponerar dem över den målsatta tiden för avläggande av examen. Du lägger in alternativa och valfria studier i din studieplan för följande läsår och uppdaterar planen varje år.
Avläggande av kandidatexamen i musik
Om du studerar i den 5,5-åriga utbildningen och redan under kandidatstudierna har tagit sådana obligatoriska, alternativa eller valfria kurser som ingår i magisterexamen och som överskrider den målsatta omfattningen av kandidatexamen (180 sp), kommer dessa att föras över till din magisterexamen efter att du avlagt kandidatexamen.
Bedömning av utfall och uppdatering av IPS
Du kan bedöma utfallet av din individuella studieplan med ämnesgruppens/utbildningsprogrammets chef, tutorlärare, professor och/eller planerare och uppdatera planen till de delar som det behövs.
Akademin följer med hur studenterna avancerar i sina studier och erbjuder stöd till dem vars studier dragit ut på tiden.
Kontinuerligt lärande
Efter att du tagit examen kan du om du önskar komplettera din yrkeskompetens under studierätt för kontinuerligt lärande eller genom att studera eller delta i fortbildning och specialiseringsstudier inom öppna universitetet vid Konstuniversitetet.
Studentutbyte utomlands
Studentutbyte utgör en del av examen vid Sibelius-Akademin och du ska ta med utbytet i din studieplan.
Planera gärna tidpunkten och längden av utbytet tillsammans med ämnesgruppens/utbildningsprogrammets chef, tutorlärare, professor och/eller planerare. Ämnesgrupperna/utbildningsprogrammen har egna anvisningar om den lämpliga tidpunkten för studentutbyte med tanke på avläggandet av examen.
Du kan ansöka om studentutbyte tidigast under andra året av kandidatstudierna, och då kan du åka på utbyte tidigast under tredje studieåret.
Om du studerar för kandidatexamen ska du för att få åka på utbyte ha
- fullföljt studierna enligt tidsplanen och
- fullföljt huvudämneskurserna för första och andra studieåret.
Om du studerar för magisterexamen ska du för att få åka på utbyte ha fullföljt studierna enligt tidsplanen.
Du kan inte få mer tid på dig att ta examen på grund av studentutbyte.
Sibelius-Akademin följer de avtal som gäller studentutbyte, såsom Erasmusstadgan för högre utbildning. Det innebär att Sibelius-Akademins TG-beslut inte får tillämpas direkt på beslutet om tillgodoräknande av dina studier under utbytet. Därmed godkänner Akademin i princip alla de studier som du avlagt på utbyteshögskolan inom ett godkänt studieavtal (Learning Agreement) och räknar dem till godo i din examen.