Inspelning vid Sibelius-Akademin

Information och instruktioner för olika faser i planeringen, genomförandet och publiceringen av en inspelning samt tillgängliga stöd- och finansieringsmöjligheter.

Behov och omfattning av en inspelning

Innan du gör en inspelningsplan är det bra att reflektera över och klargöra för dig själv varför du vill spela in. Att formulera och kritiskt granska dina personliga eller professionella behov hjälper till att rikta resurserna rätt. Att producera ett fullängdsalbum som ”tål” flera lyssningar är ett arbetskrävande, tidsödande och kostsamt projekt. Skulle ett mindre omfattande inspelningsprojekt vara ett bättre alternativ för dig?

Vanliga motiv för att spela in

  • Den egna karriärens trovärdighet
    • Är jag en seriös konstnär om jag inte har släppt ett eget album? Att ge ut ett eget album verkar ha ett egenvärde i en musikers portfolio. Det finns alltid skäl att ifrågasätta detta egenvärde.
  • Arbetsprov
    • En inspelning kan fungera som ett verktyg vid jobbsökande. För en potentiell arbetsgivare som inte känner till dig kan ett digitalt och lätt delbart musikprov skapa en konkret bild. Skulle en egenproducerad hemmademo av en låt inspelad som en ”first take” räcka för detta ändamål, eller behövs en mer finslipad produkt?
  • Lärandeprocess
    • Att musicera i en studio och sätta samman slutresultatet från flera tagningar skiljer sig avsevärt från att framföra och förbereda sig inför en konsert. Om syftet är att få en inblick i inspelningsarbete kunde det vara aktuellt att spela in en singel eller att ha en roll som gästmusiker, så kallad studiomusiker, i någon annans inspelningsprojekt.
  • Det egna soundet lämnar ett avtryck
    • En inspelning kan nå en större publik än en enskild konsert, även om det inte finns några garantier för det heller. En inspelning är också ett permanent avtryck som fortsätter att leva kvar även efter att musikern som spelade in den inte längre finns. Världens servrar fylls dock ständigt med ny musik, och människor ägnar ändå inte mera tid åt att lyssna på musik (det skulle inte förvåna om det till och med är tvärtom). Vilken tyngd har ens eget avtryck i mängden av allt brus och oljud?
  • Inkomstkälla
    • För de flesta musikskapare är intäkterna från skivförsäljning och streaming till största delen obefintliga. Att tjäna sitt dagliga levebröd kräver en populär approach där musiken måste tilltala en bred publik. Att hamna på spellistor skapade av Spotify kan ge oväntad exponering och fler lyssningar. Skulle din musik kunna säljas för funktionella ändamål, såsom avslappning, matlagning eller träning?

Inspelningens funktion bestämmer omfattningen. Exempel på olika längder och format inkluderar singel, Extended Play (EP), LP, CD, dubbel-CD och fri digital publicering.

En publikation behöver inte vara helt egen. Inom vissa genrer (t.ex. rap) är det vanligt att ett skivsläpp innehåller låtar från två eller flera olika artister. En kollektivt producerad skivutgivning kan vara ett mera kostnadseffektivt sätt att få ut sin musik i etern.

Var kan jag få stöd för en inspelning?

Folkmusikens inspelningsserie

Ämnesgruppen för folkmusik har en egen inspelningsserie med varierande produktionsformer. Inspelningarna är ofta samproduktioner med externa skivbolag. Inspelningsserien är framför allt ett kommunikativt koncept där skivorna får synlighet som en del av serien, och Sibeliusakademin ökar sin ”hörbarhet” genom publiceringar av serien. Om innehållet på din inspelning kan kategoriseras som ”folkmusik” kan du kontakta ledaren för folkmusikens utbildningsprogram.

SibaRecords

SibaRecords är Sibelius-Akademins eget småskivbolag eller ”label” med både sin fysiska och digitala distribution. Produktionerna finansieras delvis eller helt av Sibelius-Akademin. Finansieringen kommer från budgetramen för publiceringsverksamheten. Arvode för artistens arbete betalas inte separat (inspelningsarbetet ingår i studierna eller i ett befintligt arbetsförhållande), och i allmänhet ansöker man om egen finansiering för att finansiera uppträdanden.  För närvarande genomförs ansökningsomgångar för produktion vartannat år, och finansieringen beviljas för en period på två år. Det brukar finnas 10–20 sökande varav 3–4 väljs ut för produktion.

Bekanta dig med SibaRecords

Inspelning på egen hand i salarna

Konsertsalarna har utrustats med ett självinspelningssystem som kan användas för att producera demoinspelningar av både ljud och bild. Systemet är användarvänligt och det finns instruktioner tillgängliga i form av en Moodle-kurs. Efter kursen läggs salarnas kontrollrum till användarens tillträdesrättigheter. Det är möjligt göra en förfrågan om inspelningsutrymme tre veckor i förväg via Taito-kanal.

Blankett för ansökan om inspelningsstöd

Om självinspelning med kort varsel inte passar för ditt inspelningsprojekt kan du ansöka om mer omfattande stöd (lokal, utrustning, ljudtekniker) via ansökningsblanketten för inspelningsstöd. Projektet ska ingå i dina studier eller din arbetsplan för att stöd ska kunna beviljas.

Studerande inom musikteknologi kan inkludera egna inspelningsprojekt i sina studier. Om du inte sedan tidigare känner någon att föreslå ett gemensamt inspelningsprojekt för, kan du även en gång per termin ansöka om en ljudtekniker via ansökningsblanketten för inspelningsstöd (kontrollera deadline i blankettens beskrivningstext). Studerande i musikteknologi ska göra en inspelning åtminstone delvis som en del av sina studier. När ansökningstiden gått ut försöker lärarna i musikteknologi hitta en ljudtekniker för projektet.

Upphovsrätt

Ett musikverk omfattas av upphovsrätt som kan gälla komposition, text och arrangemang. När ett verk spelas in för första gången behövs tillstånd av upphovsrättsinnehavaren. Redan inspelade verk kan i allmänhet spelas in fritt. Ett arrangemang får inte automatiskt upphovsrätt, utan en ansökan ska skickas till Teosto där programkommittén bedömer från fall till fall om arrangemanget utgör ett självständigt verk eller inte. För att du som upphovsman ska kunna få ersättning ska du bli kund hos Teosto. Det kostar 125,5 € att bli kund. Upphovsrätten upphör 70 år efter upphovsmannens död.

Vid inspelning av ett musikverk uppstår två nya upphovsrätter, så kallade närstående rättigheter:

  1. Producentens närstående rättigheter, även kallade master-rättigheter. Innehavaren av master-rättigheterna har rätt att bestämma vad ljudinspelningen ska användas till samt att utnyttja inspelningen ekonomiskt. Om inget annat specificeras tillfaller master-rättigheterna den ekonomiska producenten av inspelningen.
  2. Artistens närstående rättigheter. För att publicera, ekonomiskt utnyttja eller på annat sätt använda en inspelning krävs tillstånd från de medverkande artisterna. De användningstillstånd som artisten beviljar avtalas i inspelningskontrakten (huvudartisten) och studiomusikern (övriga musiker).

För att kunna få ersättning för offentliga framföranden av musikspår (t.ex. i radio) ska en Gramex-anmälan göras för inspelningen inom en månad efter publiceringen. Det är gratis att skapa ett Gramex-konto/en kundrelation. I anmälan registreras varje spårs medverkande och deras roll (solist, musiker eller kapellmästare). För anmälan behövs minst varje medverkandes fullständiga namn samt födelsedatum eller Gramex-kundnummer.

Teknisk terminologi

  • Skivkod/label-id: en identifieringskod som tilldelas av skivproducenten med löpande numrering, t.ex. SRCD-1029, SRCD-1030, SRLP-1031.
  • EAN 13 / streckkod: En unik, ”löpande” streckkod som tilldelas skivproducenten.
  • ISRC-koder: koder som tilldelas av skivproducenten för varje ljudspår med löpande numrering.
  • ISWC-koder: En kod som Teosto tilldelar ett verk. Detta behövs vanligtvis inte i något skede.

Om du inte har ett skivbolag kan en distributör sannolikt tillhandahålla de nödvändiga koderna för publicering.

Grafik

En ljudinspelning behöver alltid en omslagsbild, även på de digitala plattformarna. Omslaget kan bestå av ett fotografi, bildkonst, typografi eller vilken visuell grafik som helst. Du kan till exempel skapa omslagsbilden själv, be om hjälp från en skicklig vän, beställa arbetet från en professionell eller lägga ut en fritt formulerad utlysning för en illustratör på Konstakademins e-postlista för studerande:

kuva.opiskelijat@uniarts.fi

Studerande vid Bildkonstakademin kan inkludera egna projekt i de valfria studierna.

Ett fysiskt inspelningspaket innehåller mycket yta för illustrationer:

  • Framsida, baksida och eventuella insidor. Det finns många olika förpackningsalternativ (se t.ex. Digipak)
  • Skivans label eller etikett
  • Skivhäfte eller booklet

Publicering

För att publicera en skiva behöver du åtminstone en digital musikdistributör. SibaRecords har ett avtal med Eclipse Music Digital. En annan inhemsk och uppenbar aktör är Musiikin Digitaalinen Jakelu. Eclipse Music använder en mekanism för digital distribution där de betalar för en kundrelation hos aggregatorn Distro Direct och erbjuder Distro Directs publiceringsplattform till sina egna kunder i utbyte mot en försäljningsprovision. Distro Direct förmedlar materialet till alla möjliga streamingtjänster. När en artists publiceringsverksamhet är småskalig (och ger låg avkastning) är det mer kostnadseffektivt att avtala om en rimlig försäljningsprovision än att själv betala för en fast och löpande kundrelation.

  • Ljudspåren, omslagsfilen och metadata laddas upp till den digitala distributionsplattformen. Systemet genererar en streckkod (EAN) och ISRC-koder för publiceringen om dessa inte redan finns.

Om du vill ha en fysisk publicering av skivan behöver du hitta ett skivbolag eller en fysisk distributör och ingå ett avtal. Vid tryckning av skivorna ska du göra en NCB-anmälan och betala en avgift för lagringstillstånd i samband med tryckningen. Avgiften för lagringstillstånd fördelas via NCB och Teosto till upphovsrättsinnehavarna (kompositör, textförfattare och arrangör). På den digitala sidan samlas upphovsrättsavgifterna in från enskilda lyssningar.

Ett elektroniskt recensionspaket skickas ut till potentiella skivrecensenter. Undersök vilka musikjournalister som kan vara intresserade av din publikation och ta reda på deras kontaktuppgifter.

  • Recensionspaketet innehåller:
    • Ljudfiler eller en länk till streamingtjänsterna
    • Beskrivningstext
    • Omslagsbild
    • PDF-version av booklet (om booklet ingår i publikationen)

Var i kontakt med SibaRecords-producenten och Sibelius-Akademins kommunikation i samband med en publikation. Om och när ditt inspelningsprojekt är kopplat till dina studier eller jobb kan det eventuellt lyftas fram på något sätt i vår offentliga kommunikation.

Efter publiceringen

Ett möjligt sätt att dra ekonomisk nytta av en inspelning är att förhandla om dess användning i en audiovisuell produktion, det vill säga att synkronisera den. Finnish Sync Sauna är en kanal att göra din musik känd för produktionsbolag.

Gå till Finnish Sync Sauna

Mer information

  • Pauli Raitakari

    Koordinator, S/Producenter, Sibelius-Akademin
    +358505641461
    pauli.raitakari@uniarts.fi
Inspelning på egen hand i salarna Moodle-kurs