Anvisning för arbete på hög höjd

Anvisningar för säkert arbete på hög höjd i Konstuniversitetets lokaler.

Denna anvisning har utarbetats för arbete i Konstuniversitetets egna lokaler på en plats där arbetstagare kan falla och skada sig själv. Andra risker på arbetsplatsen kan inkludera att träffa taket eller andra överstrukturella element samt att föremål kan falla ner från hög höjd på personer som befinner sig under. För att förebygga skador som kan uppstå vid arbete på hög höjd är det viktigt att bedöma de risker som är förknippade med arbetet och vidta åtgärder för att minska dem.

Följande har varit med och utarbetat anvisningen: Pekka Anttonen, Kati Autere, Olli Karttunen, Samppa Murtomäki, Marko Myöhänen, Jyri Pulkkinen, Anna Rouhu. Anvisningen har behandlats av Konstuniversitetets arbetarskyddskommission den 17 april 2023 och av styrgruppen för säkerhetsledning den 21 april 2023. Arbetarskyddschefen ansvarar för uppdateringen av anvisningen.

Statsrådets förordningar och arbetarskyddsförvaltningens anvisningar om arbete på hög höjd och användning av personlyftanordningar finns samlade i slutet av anvisningen. Om dessa principer strider mot förordningarna eller arbetarskyddsförvaltningens anvisningar, bör förordningarna och arbetarskyddsförvaltningens anvisningar följas före denna anvisning. För att uppnå ett säkrare slutresultat måste man dock följa dessa principer i situationer där de är strängare än förordningarna eller arbetarskyddsförvaltningens anvisningar.

Arbete på skötselbroar

I Konstuniversitetets föreställningslokaler och i Kokos ljusstudio finns skötselbroar.

Användning av skötselbroar

Skötselbroarna i föreställningslokalerna är avsedda för tekniskt arbete (upphängning, riktning, rivning, servicearbeten osv.). Varken artister eller publik får vistas på dem.

Användning av hjälm

Personer som arbetar på skötselbroar måste använda industrihjälm som huvudskydd. Hjälmen ska förutom CE-märkning även ha bl.a. tillverkarens namn eller beteckning, tillverkningstidpunkt, standardnummer samt modell och storlek.

Den som arbetar under bron på scenområdet måste ha en hjälm när arbete pågår ovanför enligt följande preciseringar:

  • I kokos Teatersal: hjälm måste användas i hela lokalen
  • I kokos ljusstudio: hjälm måste användas i hela lokalen
  • I M-husets konsertsalar: hjälm måste användas vid arbete på scenen

Hjälmarnas färger: personalen använder svarta eller vita hjälmar, studerandena röda.

Anvisningar för användning av hjälm

Spänn fast käkremmen, annars kan hjälmen falla vid olämplig tidpunkt. Se också till att det inre skalet sitter bra på ditt huvud. Om den är för stor eller för liten ska du be om en annan hjälm.

Kontrollera och underhåll hjälmen regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. De tydligaste tecknen på att plasten blivit skör är hårfina sprickor vid basen av hjälmens skärm.

Förvara hjälmarna inomhus till exempel i en hylla och skydda dem mot solljus, kemikalier, värme, kyla och fukt. Följ alltid tillverkarens anvisningar om förvaring i bruksanvisningen. Klistermärken eller tejp bör endast fästas enligt tillverkarens anvisningar, eftersom hjälmens plastmaterial kan reagera med vissa lim eller lösningsmedel.

Arbete med personlyftanordningar

Användning av personlig fallskyddsutrustning

Vid Konstuniversitetet används både sådana personlyftanordningar där fallskyddsutrustning måste användas och sådana där de inte behöver användas. I arbetskorgen på en lyftanordning med teleskop eller ledbom måste arbetstagaren alltid använda en personlig fallskyddsutrustning. Fallskyddsutrustningen som helhet har en sele som är fäst vid en kopplingslina med en stötdämpare som i sin tur är kopplad till en förankringspunkt.

Personlyftanordningar där fallskyddsutrustning alltid måste användas

  • Haulotte Star 10, pelarlift med ledad bom (i Mylly och M-huset)

Personlyftanordningar där fallskyddsutrustning förutsätts endast på basis av en specifik riskbedömning av en arbetssituation

Mylly:

  • Genie Runabout GRC-12, pelarlift

Kokos:

  • Genie AWP-25S, mastlift, fast mast
  • Genie IWP-25S DC, mastlift, fast mast
  • Rotator JLG 10MSP (”Rotta”), pelarlift
  • Rotator JLG Toucan Duo (”Toukka”), pelarlift
  • Rotator JLG ES1530L (”Lokki”), saxlift

M-huset:

  • Haulotte Compact 10, saxlift
  • Haulotte Quick-up 13, mastlift, fast mast

R-huset:

  • Genie AWP-20S, mastlift, fast mast
  • Haulotte Quick Up 9, pelarlift

N-huset

  • Safelift MoveAround MA50, pelarlift

Användning av hjälm

Hjälm bör alltid användas vid användning av personlyftanordningar. Även de som arbetar nedanför ska använda hjälm på samma sätt som under skötselbroar.

Avgränsning av arbetsområde

Lyftanordningarna används främst i lokaler där endast en person arbetar eller i lokaler där det finns flera personer som endast arbetar med samma sak. När en lyftanordning används i entréhallar eller liknande platser där andra än de som är involverade i arbetet kan hålla till bör området alltid avgränsas med bommar, staket eller band. Dessutom måste området alltid avgränsas i KuvA/Tila-galleriet i Mylly.

Alltid när användning av en personlyftanordning förutsätter att personlig fallskyddutrustning används, måste en annan person (s.k. alamies) finnas på plats i lokalen.

Allmänna bruksanvisningar för personlyftanordningar

Det är inte tillåtet att sitta eller stå på personlyftanordningarnas säkerhetsräcken och båda fötterna bör alltid hållas på golvet i hisskorgen. Det är inte tillåtet att sträcka sig längre än en armlängd från hisskorgen i en personlyftanordning.

Möjligheten för personer som inte är inskolade att använda en personlyftanordning ska förhindras antingen genom att ta bort nyckeln från strömlåset, aktivera nödstoppfunktionen eller förvara lyftanordningen i ett låst utrymme.

Introduktion i användningen av personlyftanordningar

För att minimera riskerna ska lyftanordningars användare ha fått separata instruktioner för varje anordningsmodell. I de separata inskolningarna för olika anordningsmodeller introduceras följande:

  • tillverkarens anvisningar
  • de punkter i denna anvisning som gäller arbete med personlyftanordningar
  • lokala anvisningar (särskilda anvisningar för fastigheten i fråga)
  • lastbegränsningar
  • korrekt användning av manöverorganen genom konkreta demonstrationer och övningar
  • användning och påklädning av fallskyddsutrustning, om sådana förutsätts

Introduktionen ges i regel i den enhet och det team där lyftanordningen används inom ramen för undervisning, forskning eller stödtjänster.

I egenskap av arbetsgivare som utövar den huvudsakliga bestämmanderätten på en gemensam arbetsplats, ska Konstuniversitetet se till att personer som inte tillhör universitetssamfundet (besökare, anställda hos entreprenörer etc.) utbildas i användningen av lyftanordningar och måste tillhandahålla nödvändig information och instruktioner om de faror och risker som är förknippade med lyftanordningar.

Den person som ansvarar för introduktionen bör själv ha god kännedom om användningen av den specifika anordningsmodellen genom både importörens eller universitetets interna utbildning och genom användarerfarenhet. Instruktörens kompetens bedöms av dennes chef. De studerande kan inte göra en introduktion i användning av personlyftanordningar.

Vid introduktionen ska man beakta användarens personliga förutsättningar för att använda lyftanordningen i fråga.  En arbetstagares unga ålder eller åldrande är sådana personliga förutsättningar som bör beaktas, liksom arbetstagarens språkkunskaper eller individuella begränsningar eller behov hos en partiellt arbetsför arbetstagare. (Se även punkten Lag om unga arbetstagare.)

Beviljande av användningstillstånd för personlyftanordning

Efter att ha introducerat en ny användare och försäkrat sig om användarens kompetens beviljar introduceraren ett specifikt tillstånd att använda lyftanordningen i fråga.

Användartillståndet beviljas genom att det fylls i och undertecknas. Universitetets arbetstagare sparar de beviljade användningstillstånden i HR-portalen Mepcos personuppgifter under punkten utbildningar och kurser. Användningstillståndet läggs till som bilaga (PDF). Den studerandes användningstillstånd sparas i Peppi.

Risk för fallande föremål

Vid arbete på hög höjd ska man eftersträva att minska risken för att personer som arbetar eller vistas under arbetsområdet utsätts för fara. Risken är att ett föremål faller eller till och med att en arbetstagare själv faller på någon.

Följande säkerhetsåtgärder ska vidtas under arbetsområdet:

  • Se till att det inte finns någon på området som inte har tillstånd att vara där eller som inte behöver vara där. Placera varningar på dörrarna om att arbete på hög höjd pågår.
  • Isolera området vid behov genom att avgränsa arbetsområdet. Anvisningar finns på denna sida under Avgränsning av arbetsområdet.
  • De som arbetar under ska använda hjälm enligt anvisningarna.

När du arbetar ovanför:

  • Säkerställ god sikt till området under.
  • Säkerställ att du enkelt kan kommunicera med personerna under.
  • Töm fickorna eller stäng dem så att inget kan falla.
  • Ta med endast nödvändiga verktyg till arbetsplatsen.
  • Förhindra att verktyg faller med verktygsband och -armband.
  • Använd block för att lyfta utrustning.
  • Säkerställ att det finns sparkskydd på skötselbron eller personlyftanordningen.
  • Använd fallskyddsutrustning vid behov.

Författningar och myndighetsanvisningar

Statsrådets förordning om säkerheten vid byggarbeten

28 § I arbete som utförs på hög höjd ska användas arbetsplattformar med skydd mot fall eller personlyftanordningar eller skyddsnät eller andra fallskyddskonstruktioner som fästs vid konstruktionerna. Är det på grund av arbetets art inte möjligt att använda sådana anordningar och konstruktioner, ska de som utför arbetet använda för ändamålet lämplig personlig skyddsutrustning i form av en säkerhetssele med lina. Linan ska fästas på ett säkert sätt.

Statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning

25 § I arbetskorgen på en lyftanordning med teleskopbom eller ledbom ska arbetstagaren använda personlig fallskyddsutrustning. I bilagan avses med — personlyftanordning en maskindriven anordning som är stationärt installerad eller byggd på ett fordon eller ett flyttbart underlag och som är avsedd för lyftning av personer för utförande av arbete på anordningens arbetsplattform.

Flyttbara personlyftanordningar – Anvisningar för säker användning

1 § Denna lag tillämpas på arbete som en person under 18 år (ung arbetstagare), utför i ett arbets- eller tjänsteförhållande.

Bestämmelserna i 3 kap. gäller även annat arbete som unga arbetstagare utför och på vilket arbetarskyddslagen tillämpas.

9 § Arbetsgivaren skall se till att arbetet inte skadar den unga arbetstagarens fysiska eller psykiska utveckling och att det inte kräver större ansträngning eller ansvar än vad som är skäligt med beaktande av hans ålder och krafter.

Unga får anlitas endast för att utföra sådant arbete som inte föranleder särskild risk för olyckor eller hälsofara eller är till skada för den unga arbetstagaren själv eller någon annan på det sätt som föreskrivs i 1 mom. Närmare bestämmelser om arbeten som är särskilt skadliga eller farliga för unga arbetstagare och förutsättningarna för utförande av sådana arbeten i anknytning till utbildningen samt om anmälningsplikten till arbetarskyddsmyndigheten i fråga om anlitande av unga för sådant arbete och skyldigheten att underrätta den ungas vårdnadshavare om saken får utfärdas genom förordning av statsrådet.

10 § Arbetsgivaren skall se till att en ung arbetstagare som saknar den yrkesskicklighet och erfarenhet som krävs i arbetet får undervisning och handledning i sitt arbete samt sådan personlig orientering i arbetet som förutsätts av arbetsförhållandena samt av hans ålder och andra egenskaper, så att han inte utsätter sig själv eller andra för risker.