Slutförandestipendium för doktorander vid Teaterhögskolan

Doktorander som är registrerade som närvarande vid Teaterhögskolan kan ansöka om slutförandestipendium.

Konstuniversitetets stödstiftelse delar ut slutförandestipendium till doktorander vid Teaterhögskolan hösten 2024. Syftet med stipendiet är att uppmuntra doktorander att slutföra sitt forskningsarbete. Ansökan är öppen från 7 till 28 oktober 2024 kl. 16.00, och ansökningar som inkommer efter detta datum behandlas inte. Dekanen lämnar ett förslag på stipendiater till Konstuniversitetets stödstiftelses styrelse, som beslutar om de beviljade stipendierna senast den 3 december 2024. Alla sökande meddelas om besluten via e-post.

Vem kan ansöka om stipendiet?

Slutförandestipendiet kan sökas av doktorander vid Teaterhögskolan som är registrerade som närvarande. Stipendiet kan endast sökas som privatperson.

För vilket ändamål kan man ansöka om stipendiet?

Syftet med stipendiet är att uppmuntra doktorander att slutföra sitt forskningsarbete. Det kan sökas för att slutföra kommentaren till avhandlingen. Stipendiet är särskilt avsett för att täcka levnadskostnader och eventuella språkgransknings- och översättningskostnader. Totalt delas 5 000 euro ut till 1–2 sökande.

För vilket ändamål beviljas inte stipendiet?

Stipendiet beviljas inte för kostnader för den konstnärliga delen av avhandlingen.

Beskattas stipendiet?

Stipendiet är i regel inte skattepliktigt. Konstuniversitetets stödstiftelse är en privat stiftelse, vilket innebär att de beviljade stipendierna totalt är skattefria upp till det statliga årliga konstnärsstipendiet (26 269,46 euro år 2024).

Stödstiftelsen gör en anmälan till Skatteverket om stipendiet är minst 1 000 euro. Uppgifterna syns i den förtryckta skattedeklarationen. Stipendierna är inkomst för det år de betalas ut, och slutstipendiet kommer att betalas ut under 2024.

Hur ansöker man om stipendiet?

Skicka en fritt formulerad stipendieansökan (max 2 x A4) till stödstiftelsens ombudsman Anni Pokki (anni.pokki@uniarts.fi) senast den 28 oktober 2024. Ansökan ska innehålla följande information:

  • Sökanden är en doktorand vid Teaterhögskolans forskningscentrum för scenkonst TUTKE och registrerad som närvarande.
  • Beräknad tidpunkt för avhandlingens färdigställande.
  • Ansökt belopp och ändamål för stipendiet.
  • Arbetsplan med tidsplan för slutförandet av kommentaren till avhandlingen.
  • Motivering för att få stipendiet.

Ansökan ska även innehålla en godkänd forskningsplan.