Öppnandet av läsåret och Uniarts Fest sammanföll med en sittstrejk på universitetet

Konstuniversitetets tioårsjubileum firades fredagen den 22 september, 2023. Festligheterna startade med att läsåret öppnades. Programmet innehöll tankeväckande tal om konst och samhälle och årets alumner tillkännagavs. Kvällen fortsatte med Uniarts Fest, universitetets konstfestival, som bjöd på konst, performance och diskussioner om samhällsfrågor.

Läsåret öppnades med ett tal av Kaarlo Hildén. I talet lyfte Hildén fram vikten av att konstuniversitetet ska verka för internationell mobilitet.

”Alla begränsningar som hindrar oss från att rekrytera de bästa studenterna och experterna till våra högskolor och universitet, sänker standarden på finsk konst, vetenskap och kompetens och försämrar landets konkurrenskraft. Immigrationens utmaningar måste tas på allvar, men faktum är att vi inte klarar oss på egen hand, och det måste tas på minst lika stort allvar”, menade Heldén och syftade på regeringens planer på att införa striktare invandringspolitik och högre terminsavgifter för studenter från länder utanför EU och EES.

I sitt tal uttryckte Heldén sitt stöd till de studenter som på torsdagen iscensatte en sittstrejk på konstuniversitetet. Strejken var en protest mot regeringens planer på att genomföra budgetnedskärningar, vilka skulle inverka på studenternas möjlighet till försörjning.

Ordföranden för studentkåren, Viivi Tigerstedt, visade också sitt stöd för studenternas sittstrejk och betonade vikten av samarbete mellan studenter och universitetsledning.

”Det skrivs historia när en fredlig sittstrejk äger rum på samma plats som universitetets öppningsceremoni. Detta är möjligt för oss här.”

Hedersgäst vid öppningsceremonin var Kaisa Rönkkö, direktör för Centret för konstfrämjande i Finland (Taike). I sitt tal diskuterade hon konstens roll i samhället och den konstnärliga friheten som en viktig del i ett demokratiskt och fritt samhälle.

”Konsten får en allt viktigare roll i ett mångsidigt samhälle, den öppnar oss mot andra och får oss att tänka tankar som vi inte ens visste att vi hade.”

Årets alumner jobbar med samhällsengagerad, konstnärlig forskning

Årets alumner på konstuniversitetet tillkännagavs vid öppningsceremonin. De utsedda alumnerna är Jan-Erik Andersson, Annette Arlander och Anna Kuoppamäki.

”I år har vi valt alumner som jobbar med samhällsengagerad, konstnärlig forskning. Konstuniversitetet erbjuder utbildning i musik, bildkonst, scenkonst och skrivande på högsta nivå i Finland. Vi vill uppmärksamma hur konstnärlig forskning påverkar och är synlig i samhället”, sade Hildén som en förklaring till urvalskriterierna.

Utmärkelsen årets alumn delas ut varje år till alumner som på ett särskilt sätt har lyft fram konstens och den konstnärliga utbildningens unika roll och värde i sitt arbete.

Uniarts Fest fyllde campus med konst och diskussioner

Efter firandet fortsatte kvällen med Uniarts Fest. Konstfestivalen drog cirka 1 500 besökare. I programmet ingick konst skapad på universitetet, intressanta diskussioner på sociala teman om framtidens byggstenar och guidade turer i universitetsbyggnaderna, dit allmänheten vanligtvis inte har tillträde.

Uniarts Fest aftermovie

Den femte konstfestivalen

Första gången konstuniversitetet organiserade en konstfestival var i juni 2019, då i Helsingfors musikhus. Festivalen gick då under namnet Feel Helsinki och drog över 5 500 besökare. Under covid-19-pandemin ägde några av evenemangen rum på Helsingfors musikhus, medan andra evenemang gjordes tillgängliga virtuellt. I år organiserades för andra gången festivalen på universitetets Sörnäs campus. Evenemangets namn ändrades år 2022 till Uniarts Fest.