Minneslista för utexaminering 

Vad ska beaktas och göras när du håller på att bli utexaminerad?

Utexaminering och läsårsanmälan

Du måste anmäla dig som närvarande eller frånvarande för den termin då examen beviljas. Det är möjligt att utexamineras när man har anmält sig som frånvarande endast om alla de studier som krävs för examen har avlagts under den föregående terminen.   

Om du har lämnat in ditt lärdomsprov för granskning senast den sista dagen i föregående termin och du har avlagt alla andra studier som krävs för examen (inkl. mognadsprov), kan du anmäla dig som frånvarande och om du så önskar bli utexaminerad som frånvarande. För bedömning och godkännande av lärdomsprovet behöver du inte anmäla dig som närvarande. Om du är skyldig att betala läsårsavgift tas i det här fallet inte heller någon läsårsavgift ut av dig för den termin då du utexaminerats.  
    
Om du har anmält dig som närvarande studerande för den termin som följer på terminen då du utexamineras och du inte har någon annan rätt att avlägga examen, annulleras din anmälan i akademins studietjänster. Du har rätt att få tillbaka studentkårsavgiften i enlighet med studentkårens beslut.  

Kontrollera att du har avlagt de studier som hör till din examen

När du gör upp din individuella studieplan (ISP) gör du upp en plan för när du ska avlägga de studier som hör till din examen och när du har som mål att bli utexaminerad. När utexamineringen närmar sig ska du i god tid ta reda på vilka din akademis examensdagar är och inom vilken tid du ska ansöka om examensbetyg. Alla studier som ingår i din examen ska vara avlagda före dagen för ansökan om betyg.  

När utexamineringen närmar sig, kontrollera att du avlagt alla studier som ingår i din ISP. Du kan följa med hur dina studier framskrider i din ISP i Studentens Peppi eller i dina egna studieprestationer (Mina studier -> Studieprestationer). Prestationerna kan också följas i Tuudo (Studier -> Genomförda studier).  

Vid behov får du hjälp med att kontrollera situationen i dina studier av planeraren för din ämnesgrupp, ditt utbildningsprogram eller ditt studieområde.  

Kontrollera tidtabellen för utexamineringen och anmäl dig till examensceremonin

 Du kan ansöka om examensbetyg när:

  • ditt lärdomsprov har godkänts  
  • du har avlagt mognadsprovet  
  • du har avlagt alla studier som krävs för din examen  

Om du är osäker på om du har avlagt alla studier som krävs för din examen ska du kontakta din egen akademis studietjänster eller din ämnesgrupps planerare.   

Elektroniskt examensbetyg och dess bilagor

Det officiella examensbetyget är elektroniskt. Betyget kan laddas ner från Peppi på examensdagen.

Du får ett examensbetyg och ett studieprestationsutdrag på finska eller svenska och engelska.  

Med examensbetyget får du en engelskspråkig bilaga, Diploma Supplement, som är avsedd för internationellt bruk och där det redogörs för innehållet i din examen. Av Diploma Supplement framgår examens nivå och innehåll. Dessutom beskrivs där Finlands utbildningssystem.  

Ansök om Bildkonstakademins examensbetyg

Ansök om Sibelius-Akademins examensbetyg

Ansök om Teaterhögskolans examensbetyg

Fyll i din presentationsinformation i Teaterhögskolans MAx-katalog

MAx-katalogen är en webbplats som förser arbetsgivare med information om nyutexaminerade magistrar.

Läs mera om MAx

Utexaminering och FPA:s studiestöd

Får jag studiestöd för den månad då jag utexamineras? 

Om du lyfter studiestöd ska du beakta att om din examensdag är tidigare än den 18:e dagen i månaden, har du inte rätt till studiestöd under den månaden.  

Hur påverkar utexamineringen inkomstkontrollen av studiestödet?

Vid inkomstkontrollen jämförs inkomsterna för hela året (1.1–31.12) för den som får studiestöd med årsinkomstgränsen för hela året.   

När FPA utför inkomstkontrollen kontrollerar FPA inkomstuppgifterna i beskattningsuppgifterna och inkomstregistret. Utexamineringen kan dock inte alltid beaktas i beslutsförslaget. Du kan alltså få ett beslutsförslag även om du har fått din inkomst eller en del av dina inkomster under en annan tid än studietiden. Då lönar det sig att lämna in en begäran om ny behandling till FPA och i den utreda din studietid och när du har fått din inkomst.  

Studielånskompensation och studielånsavdrag

Om du har inlett dina första studier för högskoleexamen 1.8.2014 eller senare och avlägger examen inom utsatt tid, kan du få studielånskompensation. Det innebär att FPA betalar en del av ditt studielån.   

Om du har inlett dina första studier för högskoleexamen före 1.8.2014 och avlägger examen inom utsatt tid, kan du få studielånsavdrag. Studielånsavdraget är ett skatteavdrag. När du betalar av på studielånet till banken minskar den skatt du ska betala med det belopp som motsvarar studielånsavdraget.   

Beakta följande i samband med utexamineringen

Dina användarrättigheter till Konstuniversitetets system (e-post, Studentens Peppi, Moodle, Tuudo osv.) samt dina tillträdesrättigheter till Konstuniversitetets lokaler gäller enligt följande:  

  • Om du utexamineras under vårterminen (1.1–31.7) upphör användarrättigheterna 30.9.  
  • Om du utexamineras under vårterminen (1.8–31.12) upphör användarrättigheterna 28.2.  

Undantaget är Tuudos studentkod/studiekort, vars giltighet upphör på examensdagen.  

När du har utexaminerats, kom ihåg

  • att ta till vara dina viktiga meddelanden och filer från uniarts-e-posten och nätverksenheten  
  • att avlägsna dina saker från Konstuniversitetets lokaler (fack, skåp osv.)  
  • att returnera passerbrickan till info på campus  

Ge respons på din kandidatexamen

Kandidatrespons

Vid de finländska universiteten samlar man in information genom den riksomfattande Kandidatresponsenkäten. Kandidatresponsenkäten är en del av Konstuniversitetets kvalitetssystem. Konstuniversitetet använder resultaten från Kandidatresponsen för att utveckla bättre verksamhetssätt. Av den basfinansiering som fördelas till universiteten anvisas 3 % på basis av denna studeranderespons. Enkäten besvaras i samband med kandidatexamen.